Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Aggregaten uit de kofferbak

  Aggregaten uit de kofferbak

  De meeste mensen hebben er nog nooit een gekocht: een generator of stroomaggregaat. Toch is er volop vraag naar. Met name in België was afgelopen jaar veel vraag naar noodstroomvoorzieningen doordat kernreactoren waren uitgevallen. En waar veel vraag is, duiken altijd dubieuze aanbieders op.

  Een aggregaat is geen goedkoop apparaat. Vanzelfsprekend hangt dat vooral van het gewenste vermogen. Als je op internet zoekt, vind je tientallen soorten en maten. Hoe groter het vermogen, hoe meer stroom het aggregaat kan leveren, maar ook: hoe duurder het aggregaat is. Het probleem is, hoe moet je weten welk aggregaat je moet hebben? De meeste mensen kopen immers nooit een aggregaat.

  Meerdere mensen in België en Nederland reageren op advertenties waarbij compacte aggregaten met een vermogen van 15.8 KvA  worden aangeboden voor een prijs rond de 1500 euro. De volgende dag nog kan het aggregaat geleverd worden. En inderdaad, de koerier staat de volgende dag voor de deur. Niet met een bestelbus, maar gewoon met een personenauto. Hij heeft haast en toont het aggregaat. Een doos zit er niet om heen en ook de handleiding is hij helaas vergeten. Geen probleem, dat wordt nog nagestuurd. Extra garantie gewenst? Geen probleem, tweehonderd euro. Het aggregaat dient wel direct contant betaald te worden.

  Al snel blijkt dat het gekochte aggregaat helemaal niet het beloofde vermogen heeft. Het aggregaat houdt er binnen no-time mee op. Dan maar even bellen met de leverancier Frans Lijmans. Die neemt niet op en het adres op de bon blijkt ook niet het adres van Frans. Of van Rene Bemelmans, of Peter Gravenberg of Marco Spierings. Want onder al deze namen werden de afgelopen maanden precies dezelfde aggregaten verkocht. Uiteindelijk heb je te maken gehad met ordinaire kofferbakverkoop en zit je met een Chinees namaakaggregaat met een zeer beperkt vermogen. Dergelijke aggregaten worden op handelssites aangeboden vanaf 300 dollar per stuk. Daar blijkt ook dat de aggregaten een werkelijk vermogen hebben van zo’n 6 KvA. 

 • Ook interessant