Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Afgekickte ondernemer Niels Schellen laat puinhopen achter

  Afgekickte ondernemer Niels Schellen laat puinhopen achter

  Van drugsverslaafde tot ondernemer; het lijkt het prachtige verhaal van iemand die uit een diep dal is geklommen en nu op eigen kracht een goede toekomst tegemoet gaat. In het geval van Niels Schellen ligt dat anders. De voormalig cocaïneverslaafde Veldhovenaar veroorzaakt met zijn stroom aan bedrijven tonnen aan schuld.

  In juli 2017 stromen de meldingen binnen bij Opgelicht?! over Cura Clinics. Een bedrijf dat mensen met burn-outklachten zorg aanbiedt. Uniek aan dit concept is dat behandelingen zoals yoga, massage, sport en coaching worden vergoed uit de basisverzekering. Tenminste, dat beloven ze. In korte tijd sluiten honderden behandelaars zich aan. Zij betalen per persoon ruim 420 euro of meer in de veronderstelling dat ze daarmee nieuwe klanten zullen krijgen via Cura Clinics. Opgelicht?!  sprak met 75 van die behandelaars die in totaal een slordige 30.000 euro betaalden. Slechts 2 behandelaars hebben ooit een klant gekregen.

  Loze beloften

  Dan verschijnen geruchten in de pers dat de zorg toch niet onder de basisverzekering valt. Zilveren Kruis verzekeringen noemt Niels Schellen zelfs een fraudeur omdat hij therapieën declareert die niet gedekt zijn en veel te veel zorguren in rekening brengt. Ook andere zorgverzekeraars stellen vragen over de werkwijze van Cura Clinics.

  Als dan ook naar buiten komt dat het bedrijf een mail van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vervalst om het te doen laten lijken alsof de NZa achter de werkwijze van Cura Clinics staat, is voor vele behandelaars de maat vol. Ze verklaren hun gesloten contract met Cura Clinics nietig. Verschillende therapeuten krijgen Van Niels Schellen te horen dat hun geld wordt teruggestort, maar in de gevallen die bij Opgelicht?! bekend zijn, is dit niet gebeurd.

  Ook voor de behandelingen van de burn-outkliniek Cura Clinic in Spanje zijn niet alle rekeningen betaald. Het gaat om tienduizenden euro's. Commercieel directeur van het bedrijf, Niels Schellen, geeft aan nog op geld te wachten van de verzekeringen 'waardoor de betalingen vertraagd zijn'. In augustus 2017 schrijft hij aan een gedupeerde dat Cura Clinics 'openstaande schulden gaat betalen aan haar crediteuren om vervolgens het bedrijf te beëindigen'.

  Maanden later zijn nog steeds lang niet alle rekeningen betaald. Niels geeft aan de hoop in 'dit noodlijdende bedrijf' op te geven nadat hij van diverse verzekeraars te horen heeft gekregen dat zijn declaraties niet worden vergoed. De schuldeisers moeten het met deze verklaring doen. Geld komt er niet.

  Nieuwe klachten

  Het lijkt dus dat Cura Clinics gestopt is, maar Niels heeft alleen de naam van zijn bedrijf en de activiteiten ervan veranderd. Het KvK-nummer van Cura Clinics Zorggroep BV wordt ook gebruikt voor de website 'Bitfindr.nl'.

  Opgelicht?! krijgt in de zomer van 2018 meldingen van tekstschrijvers en social influencers die in opdracht van dit bedrijf teksten en video's maken om de website te promoten. Zij krijgen hun facturen niet betaald.

  Ze hebben contact gehad met Niels Broers: volgens diens LinkedIn commercieel directeur van Bitfindr BV. Op diezelfde LinkedIn schrijft deze Niels ook directeur te zijn geweest van MyBeam, Yes We Can Clinics en GGZ Momentum.

  Niels Broers is de schuilnaam van Niels Schellen. De Google-resultaten van Niels Schellen onthullen een berg aan misstanden, veroordelingen, klachten en gedupeerden. Over alter ego Niels Broers is op Google niks negatiefs te vinden.

  Bedrijven-brij

  Het ondernemerschap begint voor Niels in 2008, nadat hij bij een BNN-televisieprogramma afkickte van zijn GHB- en cokeverslaving. De ervaringsdeskundige start een afkickkliniek met zijn mede ex-verslaafde vriend Bas. Hun bedrijf Addictioncare behandelt verslaafden in een kliniek in Zuid-Afrika.

  Al snel verschijnen negatieve verhalen in de kranten. Zo moet Niels Schellen opstappen als bestuurder van het bedrijf nadat hij dronken met een auto een terras omverrijdt na een ruzie. Hij wordt na dit incident veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. Wel strijkt hij in dat jaar een salaris op van een kwart miljoen euro en is hij daarmee de nummer 6 van meestverdienende zorgdirecteuren.

  Sindsdien is Niels betrokken bij een stroom aan bedrijven waaronder een incassobureau, een linnenverhuurbedrijf, een groothandel in medische instrumenten en een bedrijf in de preventieve gezondheidszorg.

  Dat laatste bedrijf, GGZ Consultancy, gaat in 2014 met ruim twee ton schuld failliet. In het faillissementsverslag van de curator lezen we een berg aan dubieuze zaken. Zo zou het bedrijf vlak voor het faillissement zijn verkocht aan een katvanger en heeft Niels het huurpand, tegen de afspraken in, onderverhuurd. Er bleek een wietkwekerij in te zitten.

  Na dit faillissement start Niels al snel een nieuw bedrijf. Op dat moment heet het MyBeam BV. Ditzelfde bedrijf verandert begin 2017 van naam naar Cura Clinics Zorggroep en nadat dit geen succes wordt, verandert de naam in NFP Garden en BBI Server Verhuur.

  Stoppen of doorgaan

  Hoewel Niels aangaf het bedrijf Cura Clinics te stoppen, staat het bedrijf dus nog steeds als actief ingeschreven in de KvK. Hij heeft de KvK-inschrijving sindsdien gebruikt voor zijn website bitfindr.nl.

  Als een gedupeerde van Cura Clinics hem hierop aanspreekt, geeft Niels aan dat hij ook met Bitfindr geen succes heeft, hij druk aan het solliciteren is en even geen eigen onderneming meer start. Maar nog geen tien dagen later ontdekt Opgelicht?! een nieuwe website, dit keer van Stichting NovaMetriq, waar Niels zich profileert als initiatiefnemer van het bedrijf. Helemaal gestopt met eigen bedrijven is Niels dus niet. Ondertussen blijven beloofde betalingen uit.

  Tegenover Opgelicht?! wilde Schellen geen commentaar geven.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Uitzending

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant