Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Advocaat Eric K. alias Karel van der Linden

  Advocaat Eric K. alias Karel van der Linden

  Op de redactie komt een opmerkelijk mailtje binnen van een alerte kijker. Wij worden gewezen op een flyer waarop de tekst “Uw bankrekeningen zijn geld waard” staat en een vergoeding van 100 euro per maand wordt geboden om bankrekeningen uit te lenen.

  Volgens de flyer worden de rekeningen gebruikt om mensen te helpen die het moeilijk hebben door onder andere faillissement en echtscheiding. Er staat dat zij geen bankrekening op naam kunnen hebben. Onder de flyer staat de naam Karel van der Linden van stichting S.O.S. Armoedebestrijding Nederland i.o.

  Volgens de Vereniging van Nederlandse banken is het onjuist wanneer iemand suggereert geen bankrekening te kunnen krijgen. Volgens de wet is het juist zo geregeld dat iedere Nederlander een bankrekening kan krijgen.

  Zowel op internet als in de Kamer van Koophandel vinden we niks over S.O.S. Armoedebestrijding Nederland i.o. dus besluiten we met deze Karel van der Linden af te spreken.

  Een duidelijk vermomde man met een pruik en een nep-sik schuift bij ons aan tafel. Karel vertelt dat hij met 2 kennissen een informele organisatie is begonnen om mensen te helpen, zoals uitgelegd in de flyer.

  Karel vraagt dus om beschikking over andermans rekeningen en pincodes om zodoende anderen te kunnen helpen. Wie zegt dat Karel van der Linden ook echt Karel van der Linden heet en is?

  Wie is Karel van der Linden?

  Na onderzoek komt Opgelicht?! achter de echte identiteit van Karel van der Linden. Het gaat hier om mr. H.F.C. K., advocaat te Leiden met een eigen kantoor genaamd K.D.K. Advocaten dat staat voor Kracht, Doorzettingsvermogen en Kreativiteit. Op zijn website staat gespierde taal en K. laat intimiderende visitekaartjes drukken waarop staat: eerst schieten, dan praten. Het komt hem in 2009 op een reprimande te staan van het Hof van Discipline maar K. blijft actief als advocaat.

  K. staat bekend als advocaat die graag en veel procedeert. Als hij er lucht van krijgt dat ons programma onderzoek naar hem doet stuurt hij een fax waarin hij verschillende medewerkers van Opgelicht?! dreigt hoofdelijk aansprakelijk te stellen.

  Door de procedures die K. heeft lopen, int hij ook dwangsommen bij diverse partijen. De procedures zijn nog niet afgewikkeld, waardoor er een kans bestaat dat K. dit geïnde geld moet terugbetalen. Mogelijk is er een verband tussen het geïnde geld en de behoefte aan beschikking over andermans bankrekening.

  Gevolg?

  De redactie kaart het onderzoek aan bij de orde van Advocaten, waarna deken Mr. Ernst van Win het al reeds lopende onderzoek verder uitbreidt. Er lopen op dat moment namelijk al een aantal tuchtzaken tegen K. Een van de kwesties betreft een poging tot chantage van de deken van de orde. Ook wordt hem verweten dat hij persoonlijke en zakelijke belangen vermengde. Toen hij door de Orde ontboden werd, zou hij zich agressief gedragen hebben.

  4 april 2011 wordt K. door de raad van Discipline geschorst n.a.v. alle zaken die al lopen en het onderzoek van Opgelicht?! K. voelt de bui al hangen en schrijft zich uit als advocaat.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant