Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Aart van A.

  Aart van A.

  In oktober 2012 jaar kwam Aart van A., beter bekend als ‘Aart Taart’ volop in het nieuws. Vele banketbakkers en fietsenhandelaren kregen hem op bezoek en raakten hun handelswaar kwijt. Het schadebedrag liep in de tonnen. Na een aantal maanden celstraf eind 2012 gaat Van A. in 2013 weer gewoon door met zijn praktijken.

  'Aart Taart'

  Tientallen Slagroomtaarten, saucijzenbroodjes, amandelletters, dozen bonbons, kilo’s koekjes, je kunt het zo gek niet bedenken of Aart van A. bestelde het de afgelopen jaren, maar de rekeningen? Die blijven onbetaald en de ‘koper’ is nergens meer te vinden.

  De 38-jarige Aart van A. uit Culemborg neemt telefonisch contact op met banketbakkers rond Utrecht. Hij moet een feest organiseren en zijn klanten willen per se taarten van die bakker. Het gaat om 50 slagroom- en mokkataarten. De banketbakker is blij met de grote bestelling, iets wat vaker voorkomt, en gaat aan de slag. Nachten wordt er gewerkt om de bestelling dagvers af te leveren. Als Van A. de bestelling met zijn groene Fiat-bestelbus komt ophalen, laadt hij alles in. De factuur zal hij later betalen. Maar als Aart van A. wegrijdt, is dat het laatste levensteken van hem voor de bakkers. De factuur blijft onbetaald, de man is niet meer bereikbaar, bakkers blijven voor duizenden euro’s berooid achter.

  Dagverse producten

  Hij bestelt echter niet alleen taarten, maar ook saucijzenbroodjes, dozen bonbons en koekjes. Het zijn forse bestellingen die niet zomaar door één persoon opgegeten kunnen worden. Wat er met de dagverse producten dan wel gebeurt, blijft de vraag. Verschillende bakkers vermoeden dat hij zijn taarten en het andere lekkers slijt op markten en braderieën, tegen zeer lage prijzen.

  Fietsen

  Als er begin april 2012 een aantal bakkers de publiciteit zoekt om anderen te waarschuwen voor zijn praktijken, zegt hij de bakkerswereld gedag. Een paar dagen later is de eerste verduisterde fiets een feit. Van A. stapt zelfverzekerd een fietsenzaak binnen en zegt een fiets te zoeken voor zichzelf. De fietsenhandelaar laat een aantal modellen zien en Aart spreekt zijn voorkeur uit. Voordat hij tot koop over wil gaan, wil hij eerst een proefrit maken. Een normale vraag voor de winkelier en maakt de fiets rijklaar voor de proefrit. De winkelier kijkt Aart nog na, en gaat dan verder met het helpen van andere klanten. Als de proefrit-klant na een half uur nog steeds niet terug is, wordt de ondernemer toch ongerust. Waar blijft de klant en de fiets? In geen velden of wegen is deze klant nog te bekennen. De winkelier blijft bedrogen achter en Van A.? Die heeft de fiets in zijn bestelbus geladen en is het dorp al uit voordat de winkelier in de gaten heeft wat er aan de hand is.

  Eerder veroordeeld

  Aart van A. is al eens veroordeeld wegens oplichting. In 2009 lichtte hij een groothandel op voor 175.000 euro. Hij stak het prachtige verhaal af dat hij een nieuw cateringbedrijf aan het opzetten was, maar dat het bedrijfspand nog niet klaar was. Toch had hij al wel veel vraag van klanten. Van A. wilde een aantal bestellingen plaatsen, het bedrijf leverde af bij zijn thuisadres in Culemborg. Toen de rekeningen onbetaald bleven, is het bedrijf op onderzoek uitgegaan.  De ‘klant’  was in geen velden of wegen te bekennen en het bedrijfspand stond nog steeds leeg en had niet Van A. als huurder. Het bedrijf bleef met een forse factuur achter. Maar in 2009 lichtte hij ook fietsenhandelaren op. Er werden fietsen geleverd, maar nooit betaald. Dit leverde Van A. een gevangenisstraf op.

  Aangehouden

  Op 11 mei 2012 loopt Van A. opnieuw tegen de lamp. Dagen ervoor heeft hij bij verschillende fietsenzaken in het land fietsen verduisterd tijdens een proefrit. Diverse handelaren waarschuwen collega’s voor zijn werkwijze. Als hij op 11 mei dit jaar opnieuw een fietsenzaak binnenstapt, herkent de eigenaar hem. De politie wordt gebeld en Van A. wordt aangehouden. Hij zit 6 weken vast en wordt eind juni op vrije voeten gesteld, in afwachting van zijn proces. Een paar dagen later gaat hij opnieuw in de fout. Wederom ontvreemdt hij fietsen tijdens een proefrit. Begin september zit Van A. opnieuw in detentie.

  Tientallen gedupeerde ondernemers zitten met bijna 2,5 ton aan onbetaalde facturen door de prachtige praatjes van Aart van A.

  Uitspraak rechtbank

  Op vrijdag 26 oktober 2012 veroordeelde de rechter Aart van A. tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Van A. werd dit keer veroordeeld voor het verduisteren van vijf fietsen en één poging tot verduistering van een fiets.  In december 2012 komt Aart van A. op vrije voeten.  

  Nieuw jaar

  Het is 2013. Een nieuw jaar, een schone lei. Nieuwe kansen. Dat moet Aart ook gedacht hebben. Er hangt een voorwaardelijke straf van 5 maanden boven zijn hoofd. In Nederland is hij te bekend. Van A. koopt een nieuwe auto. En begint op 3 januari aan zijn Ronde van Vlaanderen. Aart rijdt de grens over. In Hoogstraten wandelt hij fietshandel Verschueren binnen. Aart is op zoek naar een fiets en wil voordat hij afrekent, graag nog even een proefrit maken. Hij keert nooit meer terug, de fiets van 749 euro is nergens meer te vinden.

  Diezelfde dag bezoekt hij ook nog de zaak van Hendrickx in Herentals. Aart wil een ritje maken op een prachtige fiets met een verkoopprijs van 1800 euro. Omdat Hendrickx zijn nieuwe klant niet kent, vraagt hij hem zijn paspoort achter te laten. Maar klant Aart vertelt dat die in de auto ligt, en hij niet gemakkelijk loopt. Hij laat zelfs zijn orthopedische schoen zien. Hendrickx geeft hem het voordeel van de twijfel en laat hem zijn proefrit maken. Dit had hij beter niet kunnen doen. Aart keert niet meer terug. 

  Twee dagen later, 5 januari, loopt Aart de derde zaak in België binnen. Dit keer in Kapellen. Ook hier wil Aart eerst proefrijden, voordat hij betaalt. Weer een winkelier gedupeerd voor 850 euro. De winkeleigenaar heeft geen idee wat de naam is van de fietsendief en doet aangifte tegen een onbekende klant. Als hij een dag later een vertegenwoordiger spreekt, komt die met de naam ‘Aart van A.’ Als ze de site van Opgelicht?! bekijken, herkent Hendrickx meteen zijn klant die er met de dure fiets vandoor ging. De aangifte tegen Aart wordt alsnog een feit. 

  10 en 11 januari zijn andere zaken de pineut. Aart heeft de truc bij de Belgen inmiddels aardig onder de knie en de Nederlander krijgt het keer op keer voor elkaar een proefrit te kunnen maken. Althans, dat denkt hij. Een aantal ondernemers herkent Aart van A. en weigert hem een ritje te laten maken. 

  De eerste twee weken worden minimaal 7 zaken door Aart bezocht. Het lukt hem 6 keer op slinkse wijze met een fiets uit het zicht te verdwijnen en vermoedelijk naar Nederland mee te nemen. De ondernemers hebben allen aangifte gedaan en inmiddels loopt er bij het Openbaar Ministerie in Turnhout een strafrechtelijk onderzoek naar fietsendief Aart. 

  Avako

  Aart slaat een ander pad in. Op 25 januari registreert hij bij de Kamer van Koophandel zijn nieuwste bedrijf, Avako. Het bedrijf heeft een brede werkomschrijving: Koeriersbedrijf, niet-gespecialiseerde groothandel in consumentenartikelen en klussenbedrijf. Met de inschrijving van zijn bedrijf wandelt ‘ondernemer’ Aart in Tiel een groothandel in bouwmaterialen binnen. Hij schrijft zich in als nieuwe klant en wil graag op rekening kopen. Aart shopt flink in de winkel, hij haalt voor 800 euro spullen. De factuur die gestuurd wordt, zal onbetaald blijven. Diezelfde middag wandelt Aart een nevenvestiging in Nieuwegein binnen. Daar wil hij weer voor honderden euro’s handelswaar meenemen, maar een check in het klantenbestand leert de vestigingsmedewerkers dat Aart die ochtend ook al geshopt heeft. Ze geven aan dat hij eerst moet betalen, voordat hij wat meekrijgt. Zijn plannetje mislukt. Aart gaat in Nieuwegein met lege handen naar huis. 

  Drie dagen later, 4 februari staat Wijchen op het programma. Bij een vestiging van de Stiho krijgt Aart met zijn Avako een Makita-boormachine mee. De factuur van 435,60 zal later via een automatische incasso worden geïnd. Een dag later is vestiging Tilburg aan de beurt. Aart, die een klantenpas van het bedrijf heeft, wil hier voor ruim 1800 euro goederen meenemen, maar ze zien in hun systemen dat Avako pas ingeschreven staat, en verzoeken hem contant te betalen. Aart belooft die middag terug te komen, maar welke klant er ook komt: geen Aart van A. En de incasso van de boormachine: helaas…. Het opgegeven rekeningnummer is opgeheven. Stiho doet aangifte van oplichting. 

  Website Opgelicht?!

  Aart probeert het gewoon elders weer. Op 14 februari wandelt hij vol vertrouwen een vestiging binnen van een andere keten. Daar herkennen ze Aart van A. en checken op internet wat er over hem bekend is. Na het lezen van de site van Opgelicht?! verzoeken ze hem vriendelijk contant te betalen. Aart kiest eieren voor zijn geld en wandelt, een illusie armer, de zaak weer uit. 

  In maart zijn een aantal vestigingen van Formido aan de beurt. In Kesteren lijken ze er een nieuwe klant bij te hebben. Hij schrijft zich in als nieuwe klant en bezoekt in een paar dagen 8 keer de zaak. Vrijwel tegelijkertijd haalt hij in twee andere vestigingen ook bouwmaterialen. De bezoeken aan de vestigingen levert hem steigerplanken, elektrische apparaten, terras-heaters, een loungeset en nog veel meer op. Kosten: 5.000-7.000 euro. 

  Gebroken enkel

  Maar dan wordt Formido IJsselstein achterdochtig. Hun nieuwe klant heeft al wel heel veel aankopen in korte tijd gedaan en besluiten niks meer te leveren. Als hij in IJsselstein binnenloopt, spreken ze hem aan. Aart wil wegvluchten en breekt daarbij zijn enkel.  Aart moet een paar dagen in het ziekenhuis blijven.

  Aart Ontkent

  Wat later is hij thuis herstellende van de enkelbreuk. Daar spreken we hem aan. Aart doet de deur open en ontkent in alle toonaarden in België te zijn geweest. De bezochte plaatsen zeggen hem niks. Hij weet niet eens waar het ligt. Ook zijn maatje, Ton Wammes, die bij veel bezoeken mee gaat en op beveiligingsbeelden is vastgelegd, komt ook naar het huis van Aart. Die geeft aan dat Aart ziek is, en geholpen moet worden. In zijn ogen laten de behandelaars en de reclassering het afweten. Aart beweert zelf dat alle goederen, gekocht in de bouwmarkten, netjes betaald zijn. 

  En de vele taarten, saucijzenbroodjes? Ja, daar heeft Ton Wammes er wel een paar van op, toen ze ‘uitgedeeld’ werden op de Vrije Markt in Tiel. Daar worden vermoedelijk de gestolen goederen verhandeld. 

  Iedereen die bezoek heeft gehad van Aart in zijn zaak, en daardoor gedupeerd is geraakt, wordt verzocht aangifte tegen hem te doen. Alleen bij een volgende veroordeling kan de voorwaardelijke straf van zijn veroordeling in oktober 2012 ten uitvoer worden gelegd. 

  U bent dus gewaarschuwd als u deze heren in uw zaak krijgt. 

  Belgische kranten

  Tijdens zijn 'ronde van Vlaanderen' is Aart van A. ook in België niet onopgemerkt gebleven. In diverse Belgische kranten verschijnen artikelen over zijn praktijken.

  Meer lezen? Download dan de krantenpagina's hieronder.

  Het Laatste Nieuws editie Kempen (16-1-2013)

  De Streekkrant Herentals (23-1-2013)

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant