Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!

Waarom moet je websites controleren?

Criminelen proberen je op allerlei manieren geld afhandig te maken. Ook online. Bijvoorbeeld door je geld over te laten maken (voor spullen die je nooit gaat krijgen, of voor een verzonnen boete), of door je bankgegevens af te kijken. Ook andere gegevens zijn overigens waardevol: als je meedoet aan een winactie (met geen of een minimale kans op een prijs) worden jouw contactgegevens door sommige websites doorverkocht. En jij je maar afvragen waar als die spam vandaan komt... Daarom is het belangrijk dat je oplet waar je je (betaal)gegevens invult.

Phishing is een veelgebruikte methode om je geld afhandig te maken. Lees de tips:

Fraude en phishing herkennen en voorkomen

Hoe herken je een valse webshop?

Online op zoek naar nieuwe schoenen of elektronica? Zorg dat je alleen iets koopt op een officiƫle website. Een malafide webshop is soms niet van echt te onderscheiden, maar Opgelicht?! geeft je tips:

Kopen in een webwinkel: waar moet je op letten?

Gegevens beveiligd versturen

SSL staat voor Secure Socket Layer. Dit is een protocool waarmee websites hun informatie beveiligd naar je kunnen versturen. Deze techniek maakt het voor criminelen een stuk lastiger om informatie te onderscheppen. Het maakt het versturen van (persoonlijke) gegevens dus een stuk veiliger.

Hoe weet je of een website beveiligd is met SSL?