Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!

Wat is SSL?

SSL (Secure Sockets Layer) is een protocol waarmee websites hun informatie beveiligd naar je kunnen versturen. Wanneer de techniek wordt toegepast, is het voor een kwaadwillende een stuk lastiger om informatie te onderscheppen die via het internet wordt verstuurd. De techniek is verouderd en inmiddels grotendeels vervangen voor het nieuwere TLS (Transport Layer Security), maar omdat ze beide voor ongeveer hetzelfde doel gebruikt wordt, worden de namen vaak door elkaar gebruikt.

Waarom is SSL of TLS belangrijk?

Als je een website bezoekt en daar bijvoorbeeld probeert in te loggen met je e-mailadres en wachtwoord en die website maakt geen gebruik van een beveiligde verbinding via SSL of TLS, dan kan alle informatie die verstuurd wordt, precies uitgelezen worden. Het is daarom onverstandig om persoonlijke gegevens via een dergelijke onbeveiligde verbinding te versturen. Is je verbinding wel beveiligd, dan kan een tussenliggende partij alleen zien met welke website je verbinding maakt, maar niet wat voor informatie er precies wordt uitgewisseld.

Hoe weet ik of een website beveiligd is met SSL of TLS?

De meeste browsers laten links van de adresbalk een slotje zien als de verbinding ermee beveiligd is. Als het adres van de website begint met , dan is het ook beveiligd. Zie je het slotje niet of begint het adres met , dan worden alle gegevens zonder versleuteling verstuurd.

Wat als een website geen SSL of TLS gebruikt?

Zit je op de website van de bakker om de hoek de openingstijden op te zoeken? Dan kan het nog weleens voorkomen dat die website wat ouder is en geen versleutelde verbinding heeft. In principe kan het ook weinig kwaad dat dit bij een dergelijke website het geval is. Als een website geen TLS of SSL gebruikt, moet je vooral opletten dat je daar geen persoonlijke gegevens als een e-mailadres, wachtwoord of creditcardnummer op invoert. Een webwinkel of bankwebsite zonder TLS of SSL moet je niet willen gebruiken.

Is een website met een beveiligde verbinding veilig?

Niet per se. Het is niet moeilijk om een website met beveiligde verbinding op te zetten. Iemand die een phishingwebsite maakt, kan er dus prima een maken waarbij je via een beveiligde verbinding alsnog al je inloggegevens naar hem doorstuurt. Lees hier meer over hoe je phishingsites kunt herkennen.