Opgelicht?!

meer NPO start
 • Pas op voor valse Tikkie-site

  Let op! Oplichters proberen via een valse website van betaaldienst Tikkie bankgegevens van nietsvermoedende Marktplaatsgebruikers in handen te krijgen.

  Dit meldt De Fraudehelpdesk op zijn website. De nepsite lijkt sterk op het origineel. Echter gebruiken de criminelen tlkkie.nl in plaats van tikkie.me, die je wel naar de officiële website van de betaaldienst verwijst. Heel geniepig is de i hier vervangen door een l. Het adres eindigt op .nl in plaats van .me.

  Oplichters benaderen slachtoffers via WhatsApp

  Potentiële slachtoffers worden onder andere op Marktplaats naar deze valse website gelokt. Dit doen oplichters als volgt:

  1. De verkoper wordt per WhatsApp benaderd door een geïnteresseerde koper, in dit geval de oplichter. Hier wordt een deal gesloten over de prijs.
  2. De koper vraagt bij welke bank de verkoper een rekening heeft.
  3. De koper zegt dat hij slechte ervaringen heeft met Marktplaats vanwege fraude. Om zeker te zijn dat het te vertrouwen is, vraagt de koper aan de verkoper €0,01 over te maken.
  4. De koper stuurt via WhatsApp een link waarmee de verkoper snel kan betalen. Deze lijkt afkomstig van betaaldienst Tikkie.
  5. In werkelijkheid gaat het om een valse link. De cent wordt niet betaald, dit was een smoes. De oplichter heeft nu betaalgegevens in handen, waarmee hij toegang krijgt tot de bankrekening van de verkoper.

  Advies: vertrouw niemand die vraagt €0,01 over te maken!

  Wees altijd op je hoede als een koper vraagt €0,01 over te maken. Dit is nooit nodig. Weiger de deal.


  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant