Opgelicht?!

meer NPO start
 • Pas op voor pinpaswisseltruc door 'collectant'

  De politie in Almelo waarschuwt voor nepcollectanten die met een pinautomaat aan de deur komen. In de regio zijn de afgelopen tijd diverse meldingen binnengekomen van mogelijk dubieuze collectes.

  Volgens de politie komen de nepcollectanten aan de deur bij met name oudere mensen. Er wordt gezegd dat er alleen met de pin kan worden gedoneerd omdat men liever niet meer met geld over straat loopt. Als iemand dan pint, wordt de pinpas vliegensvlug verwisseld en wordt de pincode afgekeken of opgeslagen op het zogenaamde pinapparaat. Daarna proberen de oplichters zo snel mogelijk te pinnen bij een geldautomaat in de buurt.

  Sommige goede doelen testen wel al met mobiele pinautomaten, maar de politie waarschuwt dat mensen hier nu nog extra alert op moeten zijn.

  Geef je pas nooit uit handen

  Volgens Betaalvereniging Nederland is het zaak dat mensen hun pinpas nooit uit handen geven. 'Vraag de collectant maar of hij het pinapparaat aan jou geeft, zodat je je pinpas altijd zelf vasthoudt', zegt een woordvoerder. Hij kan niet zeggen hoe vaak oplichters mensen via deze wisseltruc van hun pinpas ontdoen, wel dat het relatief makkelijk is. 'Je hoeft alleen maar valse pinpassen van de vier grootste banken te hebben en dan kom je al een heel eind.'

  Check

  De landelijke collectes worden altijd duidelijk van te voren aangekondigd. Op de website van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) kun je checken wanneer er voor welke goede doelen wordt gecollecteerd. Een collectant moet kunnen laten zien dat zij of hij verbonden is aan de organisatie, bijvoorbeeld met een speciaal identificatiebewijs. Ook een afschrift van de lokale vergunning moet getoond kunnen worden. Je kunt bij twijfel het centrale adres van de collecterende organisatie bellen of contact opnemen met het CBF of met de gemeente.

  Bron: ANP / cbf.nl

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant