Opgelicht?!

meer NPO start
 • Let op! Nieuwe phishingtruc gericht op Marktplaatsgebruikers

  Fraudeurs hebben een nieuwe geraffineerde truc bedacht om de bankgegevens van verkopers op Marktplaats in handen te krijgen. Dit meldt de Fraudehelpdesk.

  Bij deze oplichtingstruc doen oplichters doen zich voor als geïnteresseerde koper op Marktplaats. Ze zeggen dat ze de aangeboden spullen willen kopen voor de vraagprijs en vragen naar het telefoonnummer en bankrekeningnummer van de verkoper. Vervolgens beloven ze het geld snel over te maken. Hierbij worden de schuilnamen Jasper, Astrid, Jerry of Loes gebruikt.

  Sms-bericht

  Als beide partijen het eens zijn geworden, blijft het echter stil. Vervolgens ontvangt de nietsvermoedende verkoper een sms'je, zogenaamd van de Rabobank. Ook ontvingen een voicemailbericht, waarin een computerstem verwijst naar dit smsje. Er zou een verdachte transactie klaarstaan. Om die tegen te te houden, dient men op een link in het bericht te klikken.

  Valse website

  De link in het bericht verwijst naar een website die erg lijkt op die van de Rabobank. Het is echter een valse site. De indruk wordt gewekt dat een ongewenste betaling voorkomen kan worden. Maar wat er echt gebeurt, is dat ingevoerde gegevens naar fraudeurs worden verstuurd. Deze kunnen vervolgens geld van de bankrekening wegsluizen.

  Advies

  Ontvang je een dergelijk sms-bericht, ga er dan niet op in. Meld verdacht verzoeken die je via Marktplaats krijgt bij deze site. Zo kunnen zij profielen die door oplichters misbruikt worden sluiten om slachtoffers te voorkomen.


  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant