Opgelicht?!

meer NPO...
 • Fraudehelpdesk waarschuwt voor nepformulieren over beurs

  Ondernemers opgelet! De Fraudehelpdesk waarschuwt voor het bedrijf International Fairs Directory (IFD) dat momenteel spookfacturen over een beurs verstuurt. In dit geval zou het vooral gaan om deelnemers aan Gastvrij Rotterdam, laat branchevereniging CLC Vecta weten.

  Het lijkt in eerste instantie te gaan om formulieren die 'gecontroleerd' moeten worden. Deze zien er heel betrouwbaar uit. Bovendien hebben de ondernemers die de spookfactuur ontvangen zich daadwerkelijk aangemeld voor een beurs. Veel gegevens op de formulieren kloppen: de naam van de beurs, de gegevens van de organisatie die het formulier ontvangt en zelfs het standnummer op de beurs. Daardoor wordt de indruk gewekt dat het formulier echt gaat over de beurs waaraan de ondernemer deelneemt.

  Kleine lettertjes

  Wie het formulier ondertekent en terugstuurt, gaat een overeenkomst aan en zit mogelijk jarenlang vast aan een betaling van € 1.212,- per jaar. Dat staat namelijk in de (heel) kleine lettertjes.

  Openbare bronnen

  Waarschijnlijk heeft de afzender in openbare bronnen gevonden wie zal deelnemen aan een beurs en die bedrijven vervolgens aangeschreven.

  CLC Vecta laat weten dat vergelijkbare methoden ook onder andere namen plaatsvinden, waaronder:

  – het Oostenrijkse bedrijf Construct Data (Fair Guide)
  – Expo Guide uit Mexico met een adres in Frankrijk
  – Event Fair/The Exhibitors Index uit Slowakije (Bratislava)
  – FairExpo

  Advies

  Heb je je aangemeld voor een beurs en een formulier 'ter controle' van je gegevens ontvangen? Wees dan alert. Mogelijk wordt een smoes gebruikt om je een handtekening te laten zetten onder een overeenkomst. Logo’s en de naam van een bestaande beurslocatie kunnen daarbij misbruikt worden.Neem bij twijfel contact op met de echte organisator, maar niet via de contactmogelijkheden die in de nepbrief staan.

  De Fraudehelpdesk geeft aan dat je altijd voor advies kunt bellen naar 088 – 7867372. Ook gedupeerden kunnen zich melden bij deze organisatie.

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant