Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Winactie 'Samsung' is nep

  Winactie 'Samsung' is nep

  Ben jij ook per e-mail benaderd namens ene 'Joel Martin' van Samsung? Gooi deze mail meteen weg: je zit binnen de kortste keren vast aan een peperduur abonnement dat maandelijks van je creditcard wordt afgeschreven en waar je vermoedelijk slechts met de grootst mogelijke moeite vanaf komt. En die telefoon? Die krijg je niet.

  'Vier maanden geleden nam u deel aan een wedstrijd van Samsung en hoewel u niet de hoofdprijs gewonnen hebt, doet het ons genoegen om u de volgende prijs uit te keren: Samsung Galaxy S10+ inclusief een paar draadloze Galaxy Buds. Wij verzoeken u vriendelijk doch dringend om uw prijs binnen één werkdag te claimen, anders [...]'

  Dat is de belofte die in deze misleidende e-mail wordt gedaan. Volg je de link uit de mail om je prijs te claimen, dan beland je op het domein galxs10plus.getyourcashola.com/nl/. De telefoon kost zogenaamd het bescheiden bedrag van 1-2 euro in plaats 999 euro, maar dit zijn in werkelijkheid verkapte administratiekosten voor een peperdure loterij. Voer je op deze pagina je gegevens in om de telefoon te ontvangen, dan verwijst de website je naar de pagina getmusicmix.com/nl/gateway.html waar je je creditcardgegevens in moet voeren om dit bedrag te voldoen.

  De algemene voorwaarden van deze 'winactie' zijn echter vakkundig weggestopt en zijn allesbehalve gunstig:

  'Alle nieuwe klanten doen mee aan de loterij van het weergegeven actieproduct. We nemen rechtstreeks contact met u op via e-mail als u de gelukkige winnaar bent. Dit speciale aanbod gaat gepaard met een proefversie van 6 dagen voor een bijbehorende abonnementsdienst. Daarna wordt de maandelijkse abonnementsbijdrage (70 EUR) automatisch in rekening gebracht op uw creditcard. Als u, om welke reden dan ook, niet tevreden bent met onze dienstverlening kunt u uw account annuleren binnen de 6 dagen. De dienst wordt maandelijks verlengd tot u annuleert. Deze campagne eindigt op 31 december 2019.'

  Grappig genoeg verschillen de voorwaarden per browser:

  • Benader je de website via Google Chrome of Safari? Dan is de maandelijkse bijdrage € 65, kost de telefoon € 1,00 en heb je een proeftermijn van 4 dagen voordat het abonnement in werking treedt.
  • Benader je de website via FireFox? Dan is de maandelijkse bijdrage € 70, kost de telefoon € 2,00 en heb je een proeftermijn van 6 dagen voordat het abonnement in werking treedt.

  Wij hebben de proef niet op de som genomen, maar alles wijst erop dat je binnen de kortste keren aan hoge creditcardafschrijvingen vastzit waar je slechts met grote moeite vanaf komt: het bedrijf Get Music Mix - waar je je betaalinformatie moet invoeren - is volgens de website fysiek gevestigd op Cyprus, maar heeft een Brits klantenservicenummer. Op de website van het bedrijf vind je geen telefoonnummer, slechts een e-mailadres.

  Cyprus is een interessant land voor brievenbusfirma's vanwege het gunstige belastingklimaat: we weten niet honderd procent zeker of dat hier ook het geval is, maar we raden je in ieder geval aan om zorgvuldig te overwegen of dit een bedrijf is waar je maandelijks tientallen euro's naar over wenst te maken via je creditcard, zeker omdat er geen enkele tegenprestatie geleverd wordt. Gezien de ingewikkelde, wat schimmige constructie is het in ieder geval verre van ondenkbaar dat het zeer lastig wordt om een legitieme klantenservice te spreken om de maandelijkse afschrijvingen stop te zetten, in ieder geval.

  Website 'winactie' van 'Samsung' - landingspagina
  Get Music Mix - Betaalpagina creditcard

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant