Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Winactie 'Samsung' betreft creditcardfraude

  Winactie 'Samsung' betreft creditcardfraude

  Je hebt een Samsung Galaxy S10 gewonnen, dat komt goed uit! Accepteer je het aanbod, dan ben je binnen no time vele honderden euro's kwijt. En de telefoon? Die krijg je natuurlijk niet.

  In het leven zijn een aantal zekerheden. De aarde is rond, belasting moet betaald worden en de redactie van Opgelicht?! krijgt eens in de zoveel tijd tot vervelens toe massaal meldingen van deze creditcardscam, om er eens een paar te noemen.

  Op deze zaterdagmiddag is het weer eens raak. Ondanks eerdere herinneringen heb je dit fantastische aanbod nog altijd niet geaccepteerd, daarom stelt de afzender je nog één keer in de gelegenheid (of nouja, tot ze het over een week of wat doodleuk opnieuw proberen) om de telefoon te accepteren. 'Deze e-mail is persoonlijk naar u gericht, en niet door derden te gebruiken', staat er bovendien in het mailtje. Dat is uiteraard complete onzin, want de link naar deze geweldige winactie leidt naar een algemene landingspagina.

  Website van deze 'winactie'

  Je moet wel even een bedrag van € 1,50 betalen om de administratieve formaliteiten af te handelen, maar dit is een manier om aan jouw creditcardgegevens te komen. Lees je de kleine lettertjes, dan zie je al gauw hoe de vork in de steel zit:

  'Dit speciale aanbod gaat gepaard met een proefversie van 4 dagen voor een bijbehorende abonnementsdienst. Daarna wordt de maandelijkse abonnementsbijdrage (80 EUR) automatisch in rekening gebracht op uw creditcard.'

  Er wordt nog iets gemompeld over annuleren, maar dat is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een wassen neus: zie maar eens betrouwbare contactgegevens of een klantenservice te achterhalen die jouw annulering met gepaste urgentie in behandeling neemt. Vermoedelijk ben je maanden verder en honderden euro's lichter voordat het een keer gelukt is. Ter afsluiting schudden we maar eens een oude wijsheid uit de mouw: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat ook zo.

  Tekst winactie - deel I
  Tekst winactie - deel II

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant