Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • WhatsApp vanaf 15 mei 2021 grotendeels geblokkeerd voor wie gebruiksvoorwaarden niet accepteert

  WhatsApp vanaf 15 mei 2021 grotendeels geblokkeerd voor wie gebruiksvoorwaarden niet accepteert

  Gebruik jij WhatsApp? Dan moet je weten dat je de app na 15 mei 2021 nauwelijks meer kunt gebruiken als je de nieuwe gebruiksvoorwaarden niet hebt geaccepteerd. Nieuwe berichten lezen of versturen is dan niet langer mogelijk: het beleid voor inactieve accounts treedt vanaf die datum in werking.

  Het beleid voor inactieve accounts houdt in dat je account niet direct wordt verwijderd, maar wel dat de functionaliteit ernstig wordt beperkt. Een berichtendienst waarmee je geen berichten kunt versturen of ontvangen is immers niet zo praktisch.

  WhatsApp zegt er zelf het volgende over: 'Je kunt niet volledig gebruikmaken van WhatsApp totdat je de updates aanvaardt. Voor een korte periode kun je nog wel oproepen en meldingen ontvangen, maar je kunt geen berichten lezen of verzenden via de app.'

  Inactief WhatsApp-account wordt na vier maanden verwijderd

  Dat je account niet meteen wordt verwijderd, betekent niet dat je account - en dus je data - eindeloos bewaard blijft.

  Volgens het beleid voor inactieve accounts wordt je account na 120 dagen namelijk alsnog verwijderd, en wel om de volgende reden: 'Uit beveiligingsoverwegingen, om gegevensbehoud te beperken en de privacy van onze gebruikers te waarborgen, worden WhatsApp-accounts na 120 dagen inactiviteit verwijderd. Inactiviteit wil zeggen dat een gebruiker geen verbinding heeft gehad met WhatsApp.'

  Verplicht datadelen met moederbedrijf Facebook

  Er ontstond de nodige ophef over de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp: gebruikers worden namelijk verplicht om WhatsApp toestemming te geven om bepaalde data te delen met moederbedrijf Facebook.

  Deze voorwaarden hebben volgens WhatsApp vooral betrekking op zakelijke communicatie en zouden de nieuwe voorwaarden WhatsApp 'toegankelijker maken voor shopping, betalingen en om gebruikt te worden door de klantenservice van bedrijven', aldus Tweakers. Dan moet je onder meer denken aan hoe WhatsApp bepaalde transactiegegevens opslaat en ter beschikking stelt aan betaaldiensten, zoals Facebook Pay.

  De ingangsdatum was eigenlijk gepland om 8 februari, maar is na grote kritiek van gebruikers enkele maanden vooruitgeschoven. Overigens hebben deze wijzigingen inhoudelijk geen invloed op Europese gebruikers: door Europese regelgeving is het Facebook sowieso niet toegestaan om data van Europese WhatsApp-gebruikers te gebruiken, zo valt na te lezen op Tweakers.

  De invloed is echter wel functioneel, omdat de app simpelweg onbruikbaar wordt als je geen toestemming geeft.

  Hoe accepteer ik de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp?

  Grote kans dat je dat al hebt gedaan. De oorspronkelijke ingangsdatum was zoals gezegd 8 februari, en Nederlandse gebruikers kregen begin januari al een pop-up met het verzoek om de voorwaarden te accepteren.

  Pop-up in WhatsApp over de nieuwe gebruikersvoorwaarden
  Pop-up in WhatsApp over de nieuwe gebruiksvoorwaarden

  Heb je destijds echter gekozen voor de optie Niet nu, of heb je de app afgesloten zonder überhaupt iets te kiezen en verscheen de pop-up vervolgens niet meer? Dan is er eigenlijk geen helder antwoord op de vraag hoe je dat alsnog kunt doen: WhatsApp biedt in de instellingen geen optie om de gebruiksvoorwaarden alsnog handmatig te accepteren.

  Nu de deadline van 15 mei 2021 meer en meer in zicht komt, ligt het voor de hand te veronderstellen dat WhatsApp gebruikers nogmaals gaat verzoeken om de nieuwe voorwaarden te accepteren indien dit in een eerder stadium nog niet is gebeurd.

  Techblog Technadu heeft een vrij uitgebreid achtergrondartikel geschreven over deze kwestie. Waar het in beginsel op neerkomt is dat gebruikers die de voorwaarden al hebben geaccepteerd niets meer hoeven te doen. Gebruikers die nog geen keuze hebben doorgegeven, hoeven echter ook niks te doen.

  Het blog spreekt de verwachting uit dat WhatsApp de gebruikers die nog onder de oude voorwaarden van WhatsApp gebruikmaken vanzelf met een verzoek benadert om de nieuwe voorwaarden te accepteren. En gaan de wijzigingen op 15 mei 2021 dan definitief in en heb je de nieuwe voorwaarden nog niet geaccepteerd? Dan wordt het waarschijnlijk snel genoeg duidelijk als je de app probeert te openen: zonder ze te accepteren kom je niet verder.

  Bron: Tweakers / Technadu

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant