Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vijftig euro vergoeding op je OV-chipkaart wegens landelijke staking? Onzin!

  Vijftig euro vergoeding op je OV-chipkaart wegens landelijke staking? Onzin!

  Heb jij vandaag ook een mailtje gehad waarin een vergoeding van vijftig euro in het vooruitzicht werd gesteld als compensatie voor een landelijke staking in het openbaar vervoer? Dan ben je zeker niet de enige. Helaas is het uitgesloten dat je dat bedrag daadwerkelijk krijgt, want ook deze mail is afkomstig van kwaadwillenden. Wij raden dan ook aan om deze mail ongelezen te verwijderen.

  Deed de vermelding van een landelijke ov-staking al een belletje rinkelen? Heel verstandig. Stakingen in het openbaar vervoer worden doorgaans uitgebreid besproken in de media, en daar was vandaag natuurlijk helemaal geen sprake van. Reden genoeg om te kunnen vermoeden dat er iets niet in de haak is.

  Maar hoe zit het dan wel? De kleine lettertjes onderaan de mail lichten wellicht een tipje van de sluier op: 'U ontvangt deze nieuwsbrief vanwege uw inschrijving bij Hollandse Voordelen, dagelijks sturen wij u de nieuwste aanbiedingen / acties toe.'

  Kun je je niet herinneren je ooit voor deze nieuwsbrief te hebben aangemeld? Dat kan kloppen. Het gaat namelijk om een verzonnen naam van een niet-bestaand bedrijf. Dat ze bovendien een schadevergoeding in het vooruitzicht stellen voor iets dat helemaal niet heeft plaatsgevonden, kan dan ook gerust worden beschouwd als een poging tot misleiding.

  Ga je op de uitnodiging in? Dan krijg je in het meest gunstige geval bergen extra spam omdat je daarmee aantoont dat je e-mailadres nog in gebruik is.

  Zo herken je valse winacties

  Maar de schade kan nog veel groter worden: het ook is niet ondenkbaar dat de criminelen je naar een valse betaallink willen lokken, zogenaamd om de vijftig euro uit te kunnen keren. Wij hebben het niet met volledige zekerheid kunnen constateren, want als klap op de vuurpijl gaf de virusscanner ook nog aan dat er sprake is van (schadelijke) malware.

  Wat is malware?

  Al met al voldoende redenen om deze - en vergelijkbare - mails links te laten liggen en direct te verwijderen.

  Valse e-mail 'OV-Chipkaart'

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant