Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse mail PostNL: niet geleverd pakket

  Valse mail PostNL: niet geleverd pakket

  Wij kregen meldingen over een mail betreffende een niet geleverd pakket. Deze mail is niet door PostNL verzonden, maar door oplichters. In het bericht wordt de indruk gewerkt dat een postbezorger een pakket niet kon afleveren. Via een link zou u meer informatie kunnen ontvangen over de zending. Ga hier niet op in!

  Klik niet op de link

  Als u de link aanklikt, komt u terecht op een nagemaakte TNT website. Hier wordt u gevraagd om een zogeheten captcha code in te voeren, zodat u de track en trace informatie van het zogenaamde pakket kunt ontvangen. In werkelijkheid wordt een zogeheten 'gijzelvirus' gedownload, dat alle bestanden op uw computer versleutelt. Pas na betaling van 400 euro in Bitcoins zouden de bestanden weer vrijgegeven worden.

  Gestolen gegevens

  Opvallend is dat in deze mail de volledige naam van de ontvanger genoemd wordt. Mogelijk zijn deze gegevens via hacking in handen van oplichters gekomen.

  Valse e-mail herkennen

  In deze mail valt het slechte Nederlands op. Het lijkt er op dat het bericht door een vertaalprogramma is vertaald.

  De link in de e-mail verwijst naar een andere website dan die van PostNL. Dit kunt u zien door met de cursor van uw muis op de link te gaan staan, zonder deze aan te klikken.

  Voorbeeld

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant