Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse Facebook-winactie namens bioscoop is creditcardfraude

  Valse Facebook-winactie namens bioscoop is creditcardfraude

  Onder de naam van 'Bioscopen Leiden' biedt een oplichter de 'winnaars' van een zogenaamde winactie bioscoopkaartjes aan. De truc komt vaker voor en is de opmaat naar creditcardfraude: opletten dus.

  De truc werd eerder ook in België gesignaleerd en ook in Nederland zijn er voorbeelden van bekend, iets om even in de gaten te houden dus.

  Je krijgt een bericht via Facebook met de mededeling dat je bioscoopkaartjes hebt gewonnen, en dat bericht is afkomstig van een profiel dat er op het eerste gezicht officieel uitziet. Om de kaartjes daadwerkelijk te ontvangen, moet je alleen wel even een bedrag overmaken voor de verzendkosten.

  Het is niet honderd procent duidelijk hoe de vork voor de rest precies in de steel zit, want daar wordt in de waarschuwing niet over gesproken. Iemand benaderen met een heuse winactie om vervolgens niet meer dan een eurootje of twee af te troggelen voor een paar postzegels, lijkt ons eerlijk gezegd wel een hoop moeite voor een wel heel geringe opbrengst. Dan kun je beter maar een krantenwijkje nemen: minder tijdrovend en vermoedelijk levert dat een stuk meer op.

  Om grotere bedragen kan het haast niet gaan: een verhaal over verzendkosten van tientallen euro's is natuurlijk in het geheel niet geloofwaardig.

  Mogelijk phishing of creditcardfraude?

  Maar hoe zit het dan wel? Het is en blijft gissen, maar een blik op de reacties onder het Facebookbericht van Bioscopen Leiden geeft een aardige indicatie. Als hetgeen beweerd wordt ook daadwerkelijk klopt, dan wordt er gehengeld naar creditcardgegevens om de betaling zogenaamd voorspoedig te laten verlopen. Het zou gaan om kleine 'administratieve' bedragen van € 1,00 of € 1,50, maar als je de kleine lettertjes niet leest, zit je vast aan een abonnement dat 80 euro per maand kost.

  Abonnement voor € 80,- per maand

  Alsof dat op zich al geen slecht nieuws is, krijg je helemaal niets voor deze 80 euro. Je krijgt geen bioscoopkaartjes, de vergoeding is voor een compleet onduidelijke 'winactie' of vage 'dienstverlening' waar je niets aan hebt, en je komt er vermoedelijk ook slechts met de grootst mogelijke moeite vanaf. Trap je erin, dan kan het je zomaar honderden euro's kosten voordat je er vanaf bent.

  Het is ook niet ondenkbaar dat mensen worden verzocht om via een (valse) betaallink er in te loggen. Jij denkt dat je een kleine betaling verricht, maar ondertussen gaan oplichters met je inloggegevens aan de haal.

  Deze truc kwamen we vorig najaar ook al tegen, toen uit naam van 'Pathé Bioscopen'. Het uitgangspunt was echter hetzelfde. Nu is een bioscoop uit Leiden aan de beurt, maar het valt geheel niet uit te sluiten dat deze oplichters het via andere bioscopen of -ketens opnieuw proberen. Goed blijven opletten dus!

  Bron: Facebookpagina 'Bioscopen Leiden'

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant