Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vals bericht namens 'RIVM' over annulering schoolvakantie minderjarigen

  Vals bericht namens 'RIVM' over annulering schoolvakantie minderjarigen

  Uit naam van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat een bericht rond waarin staat dat schoolgaande kinderen die vanwege het coronavirus thuis zitten alle gemiste lessen in de zomervakantie moeten inhalen. Dat heeft gevolgen voor eventuele vakanties.

  'Geachte ouder/verzorger,

  Wegens de uitbraak van het COVID-19 virus is er besloten om tot 6 april 2020 de scholen dicht te houden. Omdat uw kind officieel leerplichtig is, zal alle verloren tijd weer worden ingehaald in de zomervakantie. Dat betekent dat u rekening moet houden met eventueel geboekte reizen.

  Houd u er rekening mee dat als u uw kind laat verzuimen, er hoge sancties zullen volgen. Mocht u vragen hebben, kunt u deze per mail sturen naar [email protected]'

  Dat is de integrale tekst van het mailtje. Het gaat rond per mail, maar zal zich wellicht ook verspreiden via kanalen zoals WhatsApp. Annuleer je in paniek je vakantie (voor zover deze überhaupt door kan gaan), dan zal dat je naar verwachting een hoop geld kosten. Daarnaast heeft het RIVM momenteel wel iets beters te doen dan te reageren op vragen naar aanleiding van hoax-berichten. 

  Reactie van het RIVM

  Vanwege de onpersoonlijke aanhef en het dreigen met sancties vermoedden wij eigenlijk al direct dat deze mail nep is. Toch leek het ons goed om even navraag te doen bij het RIVM. We nemen contact op met de persvoorlichting en nog voordat we goed en wel hebben kunnen toelichten waar we precies voor bellen, werd het vermoeden dat het om dit bericht gaat al uitgesproken. Kennelijk zijn we niet de eersten die bellen: zou het bericht op grote schaal zijn rondgestuurd?

  Navraag levert op dat dit bericht inderdaad vals is. De woordvoerder die we spreken, voegt daar bovendien aan toe dat een dergelijke mededeling nooit in de vorm van een onpersoonlijk mailtje zou worden verstuurd. Een persconferentie zou een meer voor de hand liggende wijze zijn om dergelijk nieuws kenbaar te maken.

  Wat ook meespeelt: het RIVM is volgens de woordvoerder niet de meest voor de hand liggende instantie die de communicatie over het verschuiven van lessen naar de zomervakantie zou verzorgen. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zou logischer zijn.

  Val het RIVM niet lastig met berichten over deze nepmail

  Het RIVM houdt de situatie in de gaten en zal via eigen kanalen nog een waarschuwing uitsturen als de frequentie van de meldingen daar aanleiding toe geeft. Maar krijg jij dit bericht? Dan kun je de informatie rustig negeren en verzoeken we je met klem om het nepbericht vooral niet naar anderen te sturen.

  Wat je zeker niet moet doen, is in paniek mailen naar het genoemde mailadres. Medewerkers van het RIVM kunnen hun tijd wel beter besteden.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant