Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Vakantiehuis boeken? Pas op voor oplichting en gebruik deze checklist

    Vakantiehuis boeken? Pas op voor oplichting en gebruik deze checklist

    Het komt steeds vaker voor: mensen die een vakantiehuis boeken via internet, maar uiteindelijk bedrogen uitkomen. Ook als je deze zomer kiest voor een vakantie in eigen land is het goed om bij het huren van een accommodatie op een aantal punten te letten, zodat je vakantie niet eindigt in een nachtmerrie.

    Opgelicht?! heeft een aantal handige tips van de Fraudehelpdesk voor je op een rij gezet om te voorkomen dat je wordt opgelicht bij het boeken van een vakantiewoning.

    Reisorganisatie of particuliere verhuur

    Als je via een reisorganisatie een vakantiehuis boekt, check dan altijd of de organisatie aangesloten is bij brancheorganisatie ANVR, garantiefonds SGR of Thuiswinkel. Bij zowel organisaties als particuliere verhuur geldt over het algemeen: 'Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dit ook zo', aldus de helpdesk.

    Communicatie

    De meest simpele manier om oplichting te herkennen is door spelfouten en slechte of vage communicatie. Bij mails van de verhuurder kun je op de volgende punten letten:

    • Is de mail slecht geschreven?
    • Is de mail onpersoonlijk of juist overdreven beleefd?
    • Heeft de mail een dwingende toon?

    'Hoe meer van deze kenmerken aanwezig zijn, hoe groter de kans dat je met een oplichter te maken hebt.'

    Controleer de gegevens

    Controleer daarnaast altijd de gegevens van de verhuurder en van de woning. De Fraudehelpdesk wijst erop dat de naam, het adres, telefoonnummer en e-mailadres van de verhuurder altijd op de website moeten staan. Dit geldt ook voor het btw- of registratienummer.

    Het adres van de accommodatie kun je bijvoorbeeld controleren op Google Maps. Vul het adres rechtsboven in als zoekterm. Als je vervolgens het gele poppetje (rechtsonder in het scherm) naar het blauwe lijntje bij het adres sleept en loslaat, kun je bekijken hoe de situatie er ter plekke uitziet. Een andere tip: kijk op welke sites op internet je de foto’s van het huis nog meer tegenkomt. 'Neem direct telefonisch contact op bij twijfel. Iemand die niets te verbergen heeft, geeft informatie.'

    Huurovereenkomst

    Bij het lezen van een huurovereenkomst kun je dit lijstje nalopen:

    • Staan alle gegevens van de aangeboden dienst in het contract?
    • Zijn de kosten transparant en duidelijk?
    • Wordt er een forse korting geboden als u snel betaalt? Wees dan extra alert.

    Borgsom

    De borg betaal je soms op het moment dat je daadwerkelijk de sleutel krijgt. Als er echter wordt gevraagd de borg van tevoren te betalen, controleer dan of de bankrekening van de verhuurder afkomstig is uit hetzelfde land als waar het huis staat. Maak uiteraard geen geld over op een onbekende buitenlandse bankrekening of via vage overboekingen van Western Union of MoneyGram.

    Lees ook:

    Bron: Fraudehelpdesk

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant