Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Trap niet in 'Volg hier uw pakket!'-mail van DistributieCentrumNL

  Trap niet in 'Volg hier uw pakket!'-mail van DistributieCentrumNL

  Er doet een e-mail de ronde met in de onderwerpregel '-Volg hier uw pakket!'. Er zou een pakje naar je onderweg zijn. Trap er niet in: de e-mail vertoont veel kenmerken van een scam- en / of phishingbericht.

  Afgaand op het aantal mensen dat ons een dergelijke mail heeft doorgestuurd, hebben we de indruk dat veel consumenten onlangs een dergelijk bericht hebben ontvangen.

  Zo herken je het bericht

  Los van het onderwerpregel (zie hierboven) is het bericht te herkennen aan de naam van de afzender. Die is steevast (althans in de mails die wij doorgestuurd kregen) 'DistributieCentrumNL'.

  In het bericht staat de tekst: 'De bestelling wordt op dit moment klaargemaakt voor verzending en uw akkoord is vereist.' Daaronder staat een grote, verleidelijke, groene knop met het woord 'Bestellingsinformatie'.

  Wat gebeert er als je toch op de link in het bericht klikt?

  Als je daarop klikt (wat je dus niet moet doen!) kom je terecht op een vreemde url, zoals 'c . goudgraver . nl of c . gruwelijketuin . nl. Daar verschijnt meteen een pop-up met de vraag of je ouder bent dan 18 jaar, wat natuurlijk ook vreemd is.

  Nep-traceergeschiedenis
  Nep-traceergeschiedenis

  Als je verder klikt, krijg je eerst een zogenaamde traceergeschiedenis te zien, gevolgd door vragen over waar je het pakket bezorgd wil hebben (thuis of op je werk) en wanneer (in de voormiddag of de namiddag). Daarna kom je in een invulscherm voor je adresgegevens en krijg je de mogelijkheid om een bedrag van 3,45 euro te betalen. Het mag duidelijk zijn dat je dit niet moet doen: je weet niet waar je geld of je gegevens terechtkomen, en hoeveel meer spam je hiermee nog over jezelf afroept.

  'Aangeboden door Skill Games ApS'

  Onderaan staan nog wel twee links naar de voorwaarden (https://support.goudgraver.nl/terms) en het privacybeleid (https://support.gruwelijketuin.nl/privacy). Op die pagina's valt te lezen: 'Deze dienst wordt u aangeboden door Skill Games ApS' met daarachter een adres in Denemarken. Zowel Goudgraver als Gruwelijke Tuin blijken spelletjeswebsites te zijn. Wat die met postpakketjes te maken hebben is volstrekt onduidelijk.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant