Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Trap niet in valse sms van 'Rabobank'

  Trap niet in valse sms van 'Rabobank'

  Opgelicht?! ontving verschillende signalen van smsjes die zogenaamd door de 'Rabobank' zijn verstuurd. Je betaalpas komt spoedig te vervallen, maar in de sms staat een 'handige' link. Het behoeft geen nadere toelichting dat de inlogomgeving waar je op terecht komt na het volgen van de link is nagemaakt en dat je cybercriminelen feitelijk toegang verleent tot je bankrekening als je ervoor kiest om daadwerkelijk gegevens in te voeren. Verwijder deze sms dus direct.

  De smsjes zijn in ieder geval afkomstig van de telefoonnummers 06-87414475 en 06-85365844. Opvallend is echter dat de teksten vrijwel identiek zijn. Via de links linksplit.io/Betaalpas-Aanvragen en rabo-wereldpas.online beland je op een nagemaakte inlogomgeving van de Rabobank, maar de url in de adresbalk verraadt hoe de vork werkelijk in de steel zit. Zo zijn zap440193-1.plesk05.zap-webspace.com en stay-shine30.gq/rabo-aanvraag-klanten natuurlijk geen officiële domeinen van de Rabobank.

  Wij spraken telefonisch met Elise van Heeswijk, persvoorlichter bij de Rabobank. Zij verklaart dat ze vandaag geen significante stijging constateerden in het aantal meldingen wat betreft deze frauduleuze smsjes, maar dat hoeft niet per se te betekenen dat het probleem niet urgent is. Helaas proberen fraudeurs het aan de lopende band met verschillende telefoonnummers, vanaf verschillende e-mailadressen en met verschillende nagemaakte websites. Verwijder deze smsjes direct, open geen links en voer zeker geen inloggegevens in, is en blijft het advies.

  Valse inlogpagina 'Rabobank'
  Valse SMS 'Rabobank' - voorbeeld 1
  Valse SMS 'Rabobank' - voorbeeld 2

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant