Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Trap niet in misleidende winactie van 'Adidas'

  Trap niet in misleidende winactie van 'Adidas'

  Er gaan sms-berichten rond namens 'Adidas'. Je hebt zogenaamd een paar sneakers gewonnen, maar voor je het weet zit je vast aan een stervensduur abonnement.

  'Hallo [voornaam], ik denk dat uw naam op de winnaarslijst van vandaag staat. Bekijk het hier: azi.fyi/F6P2O5'

  Dat staat er in de sms. Jouw echte voornaam wordt gebruikt, waardoor je wellicht eerder geneigd bent te denken dat het in de haak is. Volg je de link uit het sms-bericht, dan beland je op een pagina met de mededeling 'je bent 1 van de 10 geluksvogels. Ontvang vandaag gratis Adidas-schoenen' en een teller die zou weergeven hoeveel paar sneakers er nog beschikbaar zijn.

  Je moet een drietal generieke vragen beantwoorden: of je een geldig adres hebt waar het pakket naartoe gestuurd kan worden, of je uit een bepaalde woonplaats komt omdat alléén personen uit die plaats in aanmerking zouden komen (door de url te wijzigen, kun je echter iedere willekeurige plaats invullen) en of je al een paar Adidas-schoenen hebt. Verstuur je het formulier, dan wordt gecontroleerd of je inderdaad in aanmerking komt. Wat je ook invult, je 'wint' altijd.

  Ga je door naar de volgende pagina, dan kun je een paar schoenen uitkiezen voor het wel zeer geringe bedrag van € 1,50. Deze betaling kun je slechts per creditcard voldoen, en daar schuilt het venijn. Wie de algemene voorwaarden leest, snapt dat het hier om een wel erg dure, misleidende winactie gaat: 'Alle nieuwe klanten doen mee aan de loterij van het weergegeven actieproduct. We nemen rechtstreeks contact met u op via e-mail als u de gelukkige winnaar bent. Dit speciale aanbod gaat gepaard met een proefversie van 3 dagen voor een bijbehorende abonnementsdienst. Daarna wordt de maandelijkse abonnementsbijdrage (75 EUR) automatisch in rekening gebracht op uw creditcard.'

  Wij hoeven de proef echter niet op de som te nemen om te voorspellen hoe dit afloopt: het zal vermoedelijk een gigantische klus worden om contactgegevens te achterhalen om het abonnement daadwerkelijk stop te zetten. Dure grap voor een paar sneakers, zeker als je je bedenkt dat je ze niet eens krijgt. 

  SMS met uitnodiging

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant