Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Thuiswerkfraude: Identiteitsdieven bieden thuiswerk aan en persen je daarna af

    Door thuiswerk aan te bieden via internet en sociale media proberen gewiekste oplichters identiteitspapieren te verzamelen. Daarmee kunnen ze telefoonabonnementen afsluiten, bankrekeningen openen en zelfs huizen huren. Maar de oplichters lijken een een nieuwe bron van inkomsten te hebben ontdekt: ze laten hun slachtoffers geld betalen om hun gegevens NIET te misbruiken. Afpersing dus. Wat moet je weten?

    Hoe vaak identiteitsdiefstal voorkomt is moeilijk te becijferen. Lang niet alle slachtoffers doen aangifte en de politie-aangiften worden niet altijd goed verwerkt. RTL Nieuws becijferde dat het in 2017 ging om 150 keer per dag.

    'Dat kan kloppen,' zegt Frans Rijkers. Hij is de adviseur identiteitsfraude van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. 'Niet iedereen maakt melding bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. Daar kunnen we mogelijk slachtoffers verder helpen.'

    info
    clockOval 6 25 aug 2020, 21:30

    Maak je identiteitsbewijs onbruikbaar voor criminelen

    Download de KopieID app en verstuur alleen ID-bewijzen die daarmee onbruikbaar zijn gemaakt.

     

    Zet altijd het doel en de datum dwars over het document dat je opstuurt.

     

    Wat mag je wel en wat mag je niet wegstrepen? Kijk daarvoor op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

     

    Bij betalingen: zet in de omschrijving waarvoor het is, zodat je kunt aantonen dat de overboeking niet bedoeld was om een nieuwe bankrekening te activeren. Bijvoorbeeld: 'Inschrijfkosten. NIET voor nieuwe bankrekening.'

    Stickers plakken

    De 16-jarige Jorn kwam op Facebook een advertentie tegen voor thuiswerk. Hij nam contact op en kwam in contact met Human Resource Manager Paul van Zutphen van het elektronicabedrijf Fakkert Electronica uit Zwolle. Voor dat bedrijf zou hij stickers gaan plakken op bestellingen.

    De helft van zijn salaris zou hij op zijn bankrekening krijgen, de andere helft contant. Jorn vulde het contract (pdf) in en stuurde een kopie van zijn identiteitskaart op naar Paul van Zutphen. Maar toen bleef het stil.

    Jorn
    AVROTROS
    Jorn

    In plaats van thuiswerk kreeg Jorn echter een dreigbrief (pdf). Daarin stond onder meer het volgende:

    'Je bent opgelicht! Welke ezel stuurt er anno 2020 nog een foto van zijn ID-kaart + al zijn persoonlijke informatie naar een wildvreemde toe? Wij staan op het punt om jouw ID-kaart en persoonlijke gegevens te gebruiken bij internetoplichting en huurfraude.We zullen dure goederen op Facebook, Instagram en Marktplaats verkopen, zonder de producten te leveren.Ook zullen wij jou gegevens gebruiken bij het huren van particuliere woningen.Binnen een mum van tijd heb je allemaal rechtszaken tegen je lopen, en om je te verdedigen zal je duren advocaten moeten inschakelen, wat je duizenden euro’s gaat kosten. De enige manier om je uit deze situatie te redden is: Binnen 7 dagen een bedrag van €250.- over te maken.'

    Jorn was niet onder de indruk. De tiener betaalde geen cent, ging naar de politie en vroeg bij de gemeente een nieuwe identiteitskaart aan. En hij meldde zich bij Opgelicht?!

    De redactie ging op zoek naar de houder van de bankrekening waarnaar Jorn geld moest overmaken. Op de betaalinstructies in de dreigbrief stond geen naam, alleen initialen. 

    Elektronicabedrijf weet van niets

    Het bedrijf waarvoor Jorn zou gaan werken, Fakkert Electronica, weet van niks. 'We hebben helemaal geen vacatures. Paul van Zutphen werkt hier niet. Dat stickerwerk is er ook niet'. Eigenaar Michel Fakkert is boos. De goede naam die hij en zijn vader jarenlang hebben opgebouwd, wordt nu zomaar misbruikt.

    Sterker nog, Human Resource Manager Paul van Zutphen bestaat helemaal niet. Het Facebookprofiel van iemand anders werd gestolen, de foto was van internet geplukt en de naam werd veranderd.

    Rekeninghoudster ook slachtoffer

    De rekening was geopend op het adres van een leegstaand bedrijfspand in Lochem. Uitgebreid onderzoek leidde naar een jonge vrouw, elders in het land. Toen Opgelicht?! daar aan de deur stond, kwam de aap uit de mouw. 

    De vrouw zei te hebben gereageerd op dezelfde Facebook-advertentie waar ook Jorn in trapte. Ook zij had een kopie van haar ID-bewijs opgestuurd. Toen Opgelicht?! aan haar deur stond, verbleekte ze toen ze hoorde dat haar bankrekening door afpersers werd gebruikt. 'Ik schrik hier echt heel erg van,' zegt ze.

    Ze moest één cent overmaken om het thuiswerk te krijgen. 'Ik zat in de uitkering en dan wil je zo graag werken dat je er helemaal niet bij nadenkt'.

    De één-cent-truc

    Door één cent over te maken van haar echte (door de bank geverifieerde) rekening naar de bankrekening die de afpersers stiekem op haar naam hadden geopend, activeerde ze die rekening. Opgelicht?! waarschuwt al jaren voor deze truc.

    De identiteitsdieven wilden dus dat Jorn betaalde op de nep-bankrekening die zij op naam van de jonge vrouw hadden geopend. Een geraffineerde truc, die Opgelicht?! nog niet eerder tegenkwam. Frank Rijkers van het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude zegt dat juist deze vorm van oplichting steeds vaker voorkomt.

    Afdreiging

    Met het sturen van de dreigbrief maken de oplichters zich niet alleen schuldig aan identiteitsdiefstal maar ook aan ‘afdreiging’ (artikel 318 WvS). Afpersing is het bedreigen met geweld. Afdreiging is het dreigen met bijvoorbeeld het misbruiken van je identiteitsgegevens. Op afpersing staat maximaal negen jaar gevangenisstraf, op afdreiging maximaal vier.

    'Nou heb ik echt een probleem,' verzucht de jonge vrouw die de bankrekening op haar naam heeft staan. Terecht, want zolang haar betrokkenheid bij de afpersing nog in twijfel wordt getrokken, kan zij op de ‘zwarte lijst’ van de banken komen te staan. Haar bankrekeningen worden afgesloten en ze kan dan mogelijk vijf jaar geen financiële producten meer afsluiten. 

    info
    clockOval 6 25 aug 2020, 21:30

    Ben jij ook door deze afpersers bedreigd? Meld het ons!

    Heb jij ook ervaring met deze manier van afpersing? Dan komt de redactie van Opgelicht?! graag met je in contact.

     

    Via ons contactformulier kun je met ons in contact treden.

    Thuiswerkaanbieders blijken oplichters

    Ook Stephanie stuurde haar identiteitsbewijs op naar een thuiswerkorganisatie voor wie zij wilde gaan werken. Ze ging in zee met Vanuithuiswerk.nl. Dat dat een fake website van een stel internetoplichters was, had ze niet door. 'Het zag er allemaal heel betrouwbaar uit'. Daarom stuurde ze ook haar kopie ID-bewijs op. Niet onbruikbaar gemaakt. 'Achteraf stom', zegt ze nu.

    Stephanie
    AVROTROS
    Stephanie

    Terwijl Stephanie achter haar computer thuiswerk doet (kentekens verzamelen op Marktplaats) slaan de oplichters hun slag. Ze hebben achter Stephanie’s rug om een Bunq-rekening geopend met de gestolen identiteitspapieren. Dan vragen ze of Stephanie even acht euro wil overmaken naar die rekening. Ze zeggen dat het is om haar in te schrijven in het systeem. Maar in werkelijkheid wordt zo de Bunq-rekening bevestigd. De boeven hebben daar de controle over.

    Mysterieuze betalingen

    Opgelicht?! ziet de betalingen die op de valse rekening zijn overgemaakt. Het gaat aldoor om bedragen van rond de 500 euro. Zeer waarschijnlijk zijn dat betalingen van oplichtingsslachtoffers. De redactie probeert de gedupeerden te benaderen, maar die reageren niet. Hoe zij zijn overgehaald om geld naar de nep-rekening over te maken, blijft dus een mysterie.

    Stephanie kwam er achter dat ze misbruikt werd toen haar echte bankrekeningen werden geblokkeerd. 'Ik raakte enorm in paniek, want je wilt niet als fraudeur gezien worden.'

    Stephanie raakt geëmotioneerd als ze erover praat. 'Ze weten precies wat ze moeten zeggen, zodat je er toch intrapt. Ze weten er goed misbruik van te maken als je enthousiast bent over het thuiswerk. En dan weten ze er goed misbruik van te maken.'

    Politieonderzoek

    De politie zegt voor Stephanie niets te kunnen doen omdat ze de mensen achter de oplichting niet kunnen achterhalen. 

    In de afpersingszaak van Jorn liggen er verschillende aangiften: van Jorn, van de rekeninghoudster én van het electronicabedrijf. Het is aan de politie om het onderzoek op te pakken.

    Opgelicht?! blijft op jacht naar de afpersende identiteitsdieven.
     

    info
    clockOval 6 25 aug 2020, 21:30

    Wat moet je doen als je identiteit gestolen is?

    STAP 1: DOE AANGIFTE BIJ DE POLITIE

     

    De poltie moet je aangifte opnemen. Let op dat er een 'Proces Verbaal van Aangifte' opgemaakt wordt en géén 'melding'.

     

    Zeg dat het gaat om identiteitsdiefstal. De politie-code daarvoor is F617. 

     

    Neem al het bewijsmateriaal mee: prints van advertenties, e-mailverkeer, WhatsApp-gesprekken et cetera. Sla (screenprints van) websites op op je computer.

     

    Zeg dat je slachtofferhulp wilt: Buro Slachtofferhulp houdt je dan verder op de hoogte.Als je nieuwe papieren aanschaft, kost dat geld. Dus geef ook aan dat je in aanmerking wilt komen voor schadevergoeding. Tijdens de aangifte hoef je de hoogte daarvan nog niet door te geven.

     

    STAP 2: MELD JE BIJ HET CENTRAAL MELDPUNT IDENTITEITSFRAUDE EN -FOUTEN

     

    Het CMI kan je mogelijk verder helpen.

     

    Vul één van de volgende formulieren in

     

    Meldingsformulier 1: Kopie ID afgegeven

     

    Meldingsformulier 2: Bestellingen op naam

     

    Meldingsformulier 3: Nepprofiel op social media

     

    Meldingsformulier 4: Overige meldingen identiteitsfraude of -fouten

     

    STAP 3: BLOKKEER 'JOUW' BANKREKENING

     

    Als je ontdekt dat er op jouw naam een bankrekening is geopend neem dan direct telefonisch contact op met de fraude-afdeling van die bank.

     

    Als je niet weet bij welke bank een rekening op jouw naam is afgesloten, bel dan met je eigen bank.

     

    STAP 4: VERVANG JE DOCUMENTEN

     

    Vervang alle identiteitsdocumenten die je aan de oplichters hebt gegeven zonder die onbruikbaar te hebben gemaakt.

     

    Als je je identiteitsbewijzen onbruikbaar hebt gemaakt door erop te schrijven waarvoor ze gebruikt zijn en delen met gevoelige informatie zijn afgeschermd, vraag dan aan het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude of vervanging noodzakelijk is.


     

  • Ook interessant