Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Spookfactuur namens 'Eneco' in omloop: 'Openstaande facturen en eindejaarsafrekening'

  Spookfactuur namens 'Eneco' in omloop: 'Openstaande facturen en eindejaarsafrekening'

  Klanten van energieleverancier Eneco moeten op hun hoede zijn voor een spookfactuur die per mail rondgaat. De afzender beschikt bovendien over je volledige naam, adres, mobiele nummer en vanzelfsprekend je e-mailadres. Het gaat om een bedrag van € 289,93 en de factuur dient uiterlijk 23 februari te zijn voldaan, anders volgen er incassokosten. Betalen is echter niet verstandig: de mail is van oplichters.

  We zien de laatste tijd steeds vaker zeer overtuigende en geavanceerde spookfacturen opduiken, maar deze is tamelijk traditioneel in de zin dat het de bedoeling is dat je gewoon een bedrag naar een (in dit geval Duits) rekeningnummer overmaakt.

  Opvallend is wél dat de gebruikelijke generieke aanhef 'Geachte heer/mevrouw' dit keer niet van toepassing is: de afzender beschikt zoals gesteld over je volledige naam, adres en telefoonnummer. Om die reden denk je wellicht eerder dat de mail écht van Eneco afkomstig is.

  Het bedrag van € 289,93 mag naar rekeningnummer DE76 1001 1001 2621 2252 75 onder vermelding van 'Kenmerk 3837363NL'.

  Er zit overigens ook nog een rode betaalknop in de mail met de tekst 'Betaal met iDEAL'. Deze knop verwijst naar een inmiddels opgeheven betaalverzoek van een Bunq-rekeninghouder, al durven we niet uit te sluiten dat er nieuwe mails volgen met een werkend betaalverzoek. Opletten dus.

  De volledige, integrale tekst van de mail staat hieronder.

  info
  clockOval 6 22 feb 2021, 17:30

  Spookfactuur Eneco

  Herinnering

   

  [Voornaam + achternaam]

  [Straatnaam + huisnummer]

  [Postcode + Woonplaats]

  [Telefoonnummer]

   

  Beste [voornaam]

   

  Uit onze administratie is gebleken dat wij geen (volledige) betaling hebben ontvangen voor onderstaande factuur/facturen. De betalingstermijnen is rees verstreken. 

   

  Wij verzoeken u het totaal openstaande bedrag van €289,93 uiterlijk voor 23-02-2021 te voldoen. U kunt dit bedrag voldoen op IBAN: DE76 1001 1001 2621 2252 75 ter naam van Eneco B.V. onder Kenmerk 3837363NL.

   

  U kunt dit bedrag ook direct overmaken via IDEAL. Wij willen u erop wijzen dat, bij het uitblijven van de betaling, wij € 29,00 kosten in rekening zullen brengen.

   

  U loopt veder risico dat wij voor het verdere aanmaningstraject volgens de “wet incasso kosten”  15% over het door u verschuldigd bedrag met een minimum van € 59,00 aan kosten in rekening zullen brengen.

   

  Betaal het verschuldigd bedrag op tijd en voorkom extra kosten.

   

  Indien uw betaling en dit bericht elkaar hebben gekruist kunt u deze herinnering uiteraard als niet verzonden beschouwen. 

   

  Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Peter Velden

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant