Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Sms van 'Belastingdienst' dat de gerechtsdeurwaarder dreigt met conservatoir beslag? Vals!

  Sms van 'Belastingdienst' dat de gerechtsdeurwaarder dreigt met conservatoir beslag? Vals!

  We krijgen vrijwel dagelijks meerdere meldingen van sms-berichten namens de 'Belastingdienst'. Omdat je een openstaande schuld nog altijd niet hebt voldaan, zal de gerechtsdeurwaarder binnen enkele dagen overgaan tot conservatoir beslag, tenzij je alsnog betaalt. Deze berichten zijn vals.

  '[Belastingdienst]: Uw openstaande schuld van EUR 459,89 met kenmerk: SE738482 is na meerdere herinneringen niet voldaan. Op 24 maart 2020 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag. U dient direct het gehele bedrag (te) betalen via IDEAL: bit.do/BELASTINGDIENST'.

  Dat is doorgaans de tekst uit zo'n sms-bericht, al zijn er kleine variaties.

  De bedragen zijn in iedere nieuwe variant weer net een beetje anders, al gaat het vrijwel zonder uitzondering om vele, vele honderden euro's. De datum waarop de zogenaamde deurwaarder op de stoep staat, is aangepast aan het tijdstip van verzenden: vaak is dit één dag later dan dat het bericht verstuurd wordt om het bericht extra urgent te doen lijken. Ook wordt het betalingskenmerk voor de aardigheid keer op keer opnieuw uit de duim gezogen en is ook het valse linkje iedere keer weer nieuw.

  Wat is dan wel de overeenkomst? Dat is eenvoudig: deze berichten zijn nooit, maar dan ook nooit van de Belastingdienst afkomstig. Het gaat om oplichters die gauw een paar honderd euro buit hopen te maken. Wij hebben hier uiteraard al veel vaker voor gewaarschuwd, maar de meldingen blijven komen: goed om weer even onder de aandacht te brengen. Krijg jij zo'n sms-bericht? Dan kun je 'm het beste geheel negeren.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant