Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • RIVM waarschuwt: 'Brief over verplichte vaccinatie op scholen zonder toestemming van ouders is vals'

  RIVM waarschuwt: 'Brief over verplichte vaccinatie op scholen zonder toestemming van ouders is vals'

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor een valse brief die momenteel rondgaat. Kinderen zouden op school verplicht gevaccineerd worden tegen het coronavirus en ouders zijn niet welkom, staat in de brief. Ook worden er buitengewoon ongepaste seksuele toespelingen gemaakt. Uiteraard is de brief niet van het RIVM afkomstig.

  'Wat is hier precies het haakje met oplichting?', horen we een enkeling wellicht denken. Dat is eigenlijk heel eenvoudig. De afzender van deze brief is niet zozeer uit op geld of op inloggegevens, maar in tijden van valse mails en het op grote schaal verspreiden van schadelijk nepnieuws kan het nooit kwaad om ook fysieke post extra kritisch te bekijken en ervoor te waarschuwen, zo bleek onlangs bijvoorbeeld ook uit de valse brief uit naam van 'ING'.

  De brief waar het nu om gaat, bevat het logo van het RIVM en is volgens de aanhef gericht aan 'Ouders met kinderen op peuterscholen, basisscholen en/of middelbare scholen'. De brief betreft 'wijzigingen in het schoolbeleid' gericht op het tijdvak 2020-2021.

  Een voorbeeld van de brief zie je hieronder. Wij hebben de afbeelding van Facebook geplukt, dat verklaart het wat onscherpe beeldmateriaal.

  Is er een vaccinatieplicht in Nederland? En wordt een vaccin zomaar op kinderen getest?

  De belangrijkste boodschap van deze brief is dat kinderen op school zonder toestemming van hun ouders verplicht gevaccineerd worden tegen het coronavirus en dat het ouderen niet is toegestaan om daar op school bij aanwezig te zijn.

  Uiteraard is dit allemaal de grootst mogelijke onzin. Kinderen kunnen het coronavirus weliswaar verspreiden, maar er is niet zoiets als een vaccinatieplicht en zowel de WHO als het RIVM kunnen jou niet verplichten tot vaccinatie of om je kind te laten vaccineren. Het RIVM geeft aan dat vaccinatie een medische handeling is waarvoor toestemming van de ouder (én het kind, indien het kind ouder is dan twaalf) noodzakelijk is, maar niemand kan je ertoe verplichten.

  Er is op dit moment bovendien nog helemaal geen vaccin tegen het coronavirus beschikbaar, en het idee dat een potentieel vaccin in de testfase verplicht op schoolgaande kinderen wordt getest zonder dat de ouders daar iets over te zeggen hebben, is natuurlijk helemaal van de zotte. Eén en al opruiïng en paniekzaaierij, meer niet.

  'WHO'-programma over kinderen en seksualiteit

  Ook worden er suggestieve seksuele toespelingen gemaakt: 'De WHO is voor een samenleving waarin kinderen zich niet hoeven te schamen voor hun seksualiteit' en 'kinderen zullen elkaar naakt zien en elkaars seksualiteit ontdekken', staat in de brief.

  De toespelingen over het 'WHO'-lesprogramma over jonge kinderen die samen hun seksualiteit ontdekken in de vorm van een officieel lesprogramma is vermoedelijk niets meer dan een poging om de World Health Organisation in diskrediet te brengen: de bewering berust in ieder geval absoluut niet op waarheid. Uitgangspunt is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid 'Kijk eens wat de World Health Organisation met kinderen doet! Waarom zou je ze vertrouwen met vaccinaties?' of vergelijkbare onzin. Het doel zal zijn om jouw vertrouwen in officiële instanties te ondermijnen.

  Wat zit hier precies achter?

  Wij hebben sterke vermoedens dat de afzender van deze brief in ieder geval geen vertrouwen heeft in het RIVM, de World Health Organisation en de media en waarschijnlijk andere standaarden hanteert wat betreft nieuwsgaring en -selectie. Van oplichting is geen sprake, van misleiding en het verspreiden van schadelijk en mogelijk zelfs gevaarlijk nepnieuws wel.

  Wie eens door Facebook zit te grasduinen, struikelt binnen de kortste keren over dergelijke misleidende informatie: gedeelde opvattingen van complotdenkers zijn onder meer dat de reguliere media per definitie onbetrouwbaar zijn, dat alleen op Facebook en via schimmige YouTube-filmpjes (die overigens niet per se waar zijn als iemand besluit om 'Dr.' in de titel te zetten) wordt verteld hoe het écht zit, dat het coronavirus door 5G-zendmasten wordt verspreid en dat er door vaccinaties stiekem een microchip wordt ingebracht waardoor de overheid je altijd kan volgen.

  Daarbij wordt het argument dat praktisch iedereen met een smartphone rondloopt en dus al te allen tijde traceerbaar is niet zelden gemakshalve vakkundig genegeerd. Een smartphone waarvan je overigens best kan beargumenteren dat 'ie zonder Bill Gates (volgens diverse complottheorieën de grote boosdoener die de halve wereldbevolking wenst te reduceren door gevaarlijke vaccins) überhaupt niet zou bestaan.

  Goed. Al met al is dit niet de plek om een gigantische verhandeling over complottheorieën neer te pennen, maar om te waarschuwen voor vormen van misleiding en bedrog. Deze brief is daar zonder meer een voorbeeld van. Krijg jij deze brief? Dan kun je 'm direct in de papierbak knikkeren, of aan het prikbord hangen om er nog eens om te gniffelen als dergelijke humor jouw ding is.

  Tweet van het RIVM
  Tweet van het RIVM

  Bekijk de originele tweet van het RIVM

  Volledige tekst van de brief

  Voor de volledigheid schrijven we de volledige, integrale tekst van de brief hieronder eens uit. We hechten er nog maar eens aan om te benadrukken dat de inhoud van de brief (afgezien van de claim dat kinderen het virus ook kunnen dragen en verspreiden) op geen enkele wijze op waarheid berust en al helemaal niet van het RIVM afkomstig is:

  Aan: Ouders met kinderen op peuterscholen, basisscholen en/of middelbare scholen

  Tijdvak: 2020 - 2021

  Betreft: Wijzigingen schoolbeleid

  Geachte ouder(s)/verzorger(s)

  Komend schooljaar zullen er een aantal wijzigingen doorgevoerd worden op de scholen. De afzonderlijke punten zullen hierna elk aan bod komen.

  Naar richtlijnen van de World Health Organisation, hierna aangeduid als WHO, zullen wij uw kinderen door middel van extra maatregelen veilig houden voor het Covid-19 virus. Volgens het besluit van de WHO geeft u impliciet toestemming voor het vaccineren van uw kind door hem of haar naar school te laten gaan.

  Aangezien kinderen volgens nieuwe inzichten ook tot de groep van verspreiders van het virus behoren, zullen wij beginnen met het vaccineren van kinderen op school. Wij verwachten daarom binnen enkele maanden de vaccinaties voor kinderen te kunnen verstrekken.

  Vanwege het nog altijd rondwarende virus is het ouders niet toegestaan om op school te komen. U kunt hierdoor helaas niet aanwezig zijn om uw kind te troosten tijdens het toedienen van de vaccinatie. Wij vragen hiervoor uw begrip.

  Tevens wordt er dit tijdvak op sommige scholen een proef gestart met een nieuw seksueel educatie programma. De WHO heeft hiervoor richtlijnen opgesteld die wij gaan voorleggen bij geselecteerde scholen.

  Volgens dit programma zal er vier tot tien keer per jaar een nog aan te wijzen gemotiveerde instructeur van buiten school les zal geven over seksualiteit. In bijgevoegde gedeeltelijke brochure staan de doelstellingen van dit programma beschreven.

  De WHO is voor een samenleving waarin kinderen zich niet hoeven te schamen voor hun seksualiteit waardoor zij later in hun leven minder problemen met hun seksualiteit zullen ervaren. U zult over de geplande lesdagen een melding van uw school ontvangen zodat u weet op welke dagen uw kind gemakkelijk zittende kleding moet dragen.

  Als uw kind in het begin nog onwennig is met deze situatie zullen wij uw kind voor u troosten en hem of haar comfortabel maken met het idee dat de kinderen elkaar naakt zullen gaan zien en hun eigen en elkaars seksualiteit gaan ontdekken.

  Om privacy redenen en het nog aanwezige Covid-19 virus kunt u hier niet bij aanwezig zijn. De instructeur zal nauwlettend toezicht houden zodat de lessen gedisciplineerd verlopen. Dit geldt zowel voor de peuterscholen, basisscholen als middelbare scholen.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant