Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Reclame voor voedingssupplementen die je beschermen tegen het coronavirus, is dat misleiding?

  Reclame voor voedingssupplementen die je beschermen tegen het coronavirus, is dat misleiding?

  Uit een draadje op Twitter blijkt dat een maaltijdbezorger voor ouderen al dan niet moedwillig misleidende reclame heeft meegestuurd. Onder de noemer 'Anti Corona Pack' wordt reclame gemaakt voor een pakket met een drietal supplementen die de ouderen kunnen bestellen. Het pakket is echter aardig aan de prijs, en de claim dat je het coronavirus buiten de deur houdt door deze supplementen te slikken, is misleidend en wettelijk verboden. Hoe zit dat precies?

  Het foldertje ziet er op het eerste gezicht flitsend uit: professionele opmaak, een aardige mock-up van de verpakking van je dagelijke dosis supplementen, fantastische gezondheidsclaims en informatie over waar je het product kunt bestellen. Op de folder die de aanleiding gaf tot het schrijven van dit artikel staat de volgende tekst, die we hieronder integraal overnemen:

  'De beste investering is in je gezondheid! Investeer daarom nu in je weerstand ofwel immuunsysteem met onze 3 krachtige supplementen die als een leger soldaten je beschermen tegen ongewenste indringers zoals schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Geef het Coronavirus geen kans en zorg voor een ijzersterke weerstand.'

  Wat zit hier precies achter?

  De folder verwijst naar de website anticoronapack.nl, een website die volgens gegevens van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland sinds 21 maart 2020 bestaat en op 31 juli jongstleden voor het laatst een wijziging heeft ondergaan. Als administratieve contactpersoon wordt echter verwezen naar [email protected], en dat is een inmiddels offline gehaalde webshop met een niet geheel vlekkeloze reputatie, zo blijkt uit recensies op TrustPilot en Klachtenkompas.

  Informatie over het domein anticoronapack.nl
  SIDN.nl
  Informatie over het domein anticoronapack.nl

  Het anti-coronapack ('Voor een ijzersterke weerstand met 3 krachtige toppers') kan op de website in drie varianten worden besteld: een set voor 30 dagen, een set voor 60 dagen en een set voor 90 dagen.

  Een pakket van 60 dagelijkse porties aan supplementen kost € 39,95 inclusief verzendkosten en bevat de volgende supplementen:

  • 1 tablet vitamine C (1000 milligram)
  • 1 tablet omega-3 visolie (1360 milligram)
  • 1 tablet knoflookolie (4000 milligram)

  Op zichzelf is daar niets mis mee, want deze drie producten mogen probleemloos worden verkocht.

  Wat de prijs betreft kunnen we echter constateren dat het geen al te beste deal is. Wie een vergelijkend onderzoek verricht naar de prijzen van deze drie losse supplementen, ziet al snel dat het omgerekend ook voor circa 25 euro kan, en dat is bijna de helft goedkoper. Voor dat bedrag heb je dezelfde hoeveelheid supplementen en kun je in theorie dus twee maanden vooruit.

  Een slaatje slaan uit de angst voor het coronavirus

  Het gaat weliswaar niet om wereldschokkende bedragen, maar desalniettemin is de marge die door anticoronapack.nl wordt gehanteerd procentueel gezien zonder meer fors. Gecombineerd met allerlei claims over het buiten de deur houden van coronavirus hebben wij bovendien vermoedens dat degenen achter deze pagina voornamelijk een financieel slaatje willen slaan uit de angst die er wellicht bij de doelgroep heerst: in dit geval werd de folder immers bezorgd bij ouderen die afhankelijk zijn van een maaltijdbezorgservice.

  Het feit dat de contactgegevens bij de domeinnaam bovendien verwijzen naar een webshop waar destijds veel klachten over waren, stemt daarnaast niet hoopvol. Als vestigingsadres wordt de Celsiusstraat 32 te Heerhugowaard genoemd, en dat is een adres waar ondernemers (virtuele) kantoorruimte kunnen huren.

  Er staan talloze bedrijven ingeschreven waarvan een aanzienlijk deel vermoedelijk zelden tot nooit fysiek op deze locatie aanwezig is, het adres wordt gebruikt als postadres en voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Wij kennen dit adres maar al te goed: eerder was Trademark Office hier bijvoorbeeld gevestigd. Althans, op papier: in werkelijkheid werd de bedenkelijke handel en wandel vanuit Groningen aangestuurd.

  Op het blog For Your Information wordt nog een bedrijf met een bedenkelijke reputatie genoemd dat op hetzelfde adres gevestigd zit.

  Mag dit bedrijf claimen dat de supplementen helpen om het coronavirus te voorkomen?

  Daar kunnen we duidelijk over zijn, dat mag niet. We zochten contact met de Keuringsraad Kennis en Advies Gezondheidsreclame. De Keuringsraad stelt hierover het volgende:

  Voor voedingssupplementen mogen geen medische claims worden gemaakt. Voor levensmiddelen (waaronder voedingssupplementen) mogen uitsluitend gezondheidsclaims worden gemaakt die door de Europese Commissie zijn toegelaten of nog on hold staan. Een medische claim is een claim die stelt of suggereert dat het een ziekte kan behandelen of voorkomen  

  Welke misleidende claims doet Anticoronapack.nl zoal?

  Bovenstaande informatie geldt dus voor alle aanbieders die op deze manier te werk gaan wat betreft het aanprijzen van voedingssupplementen met dergelijke claims. De Keuringsraad heeft zich daarnaast ook specifiek over deze aanbieder gebogen, en deelt op verzoek van Opgelicht?! een aantal wetenswaardige inzichten.

  De claim anticorona is een medische claim omdat hiermee wordt aangegeven dat je corona kunt voorkomen. De voedingssupplementen die in dit pakket worden aangeboden, worden dan ook gepresenteerd als een geneesmiddel terwijl deze producten niet over een vergunning beschikken om als geneesmiddel in de handel te worden gebracht. Dit is misleidend en in strijd met wet- en regelgeving  

  De naam van de website 'anticoronapack.nl' én de naam van het product bevatten volgens de Keuringsraad al een medische claim, dus op deze website kunnen geen voedingssupplementen worden aangeprezen en verkocht. De teksten op de website zelf bevatten ook tal van medische claims in relatie tot specifieke voedingssupplementen, zoals;

  • De tekst 'Beschermen tegen ongewenste indringers zoals schimmels, parasieten, bacteriën en virussen' is simpelweg niet waar;
  • De tekst onder de kop 'Waarom het Anti Corona Pack?' impliceert dat je met deze producten je weerstand verhoogt waardoor je hart- en vaatziekten kan voorkomen (een medische claim) en zo niet of minder zwaar wordt getroffen door corona.

  Maar ook voor de supplementen zelf geldt dat de aanbieder van de set niet toegelaten gezondheidsclaims én niet toegelaten medische claims doet. 

  Niet toegelaten gezondheidsclaims

  • Voor visolie zijn geen claims toegelaten in relatie tot weerstand;
  • Voor vitamine C zijn de claims 'weerstand verhogen' en 'weerstand verbeteren' niet aangetoond. Wel zou je mogen claimen dat het de weerstand ondersteunt;
  • Voor de combinatie van de drie ingrediënten is geen toegelaten claim in relatie tot weerstand. Zeggen dat ‘de drie ingrediënten perfect samenwerken en zorgen voor een optimaal effect’ is niet toegelaten en dus misleidend.

  Niet toegelaten medische claims

  • De tekst 'Het vergroten van je natuurlijke weerstand tegen virussen, bacterien en andere schadelijke indringers' is niet toegelaten;
  • De tekst 'Hart- en vaatziekten voorkomen' is niet toegelaten.

  Het is slechts een greep uit het assortiment. De conclusie van de Keuringsraad liegt er dan ook niet om: 'De website staat bol van ontoelaatbare medische claims en gezondheidsclaims', luidt het oordeel.

  Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: 'Ernstig misleidend en wettelijk verboden'

  Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is stellig: voedingssupplementen helpen niet tegen het coronavirus. Sterker nog, volgens de NVWA zijn deze claims 'ernstig misleidend en wettelijk verboden', en daarmee is het feitelijk een uitgemaakte zaak. Wat anticoronapack.nl doet, mag helemaal niet.

  Maar wat kun je doen als je vergelijkbare zaken tegenkomt? Je kunt een melding doen bij de NVWA en bij de ConsuWijzer van de Auroriteit Consument & Markt. En krijg jij deze folder ook de bus? Dan staat het je uiteraard vrij om de supplementen toch te bestellen, maar zoals toegelicht zijn deze supplementen elders stukken voordeliger en krijg je bovendien ook niet van die onzinnige claims voorgeschoteld.

  Deze folder komt dan ook het beste tot zijn recht in de papierbak, denken wij. En heb jij deze folder ook gekregen? Om inzicht te krijgen in de schaal waarop deze folder is verspreid, horen we in dat geval graag van je. Je kunt contact met ons opnemen via het contactformulier.

  update
  clockOval 6 26 aug 2020, 13:22

  Reactie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

  Opgelicht?! heeft de website ter beoordeling doorgestuurd naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Hun reactie is als volgt:

   

  Op 20 augustus 2020 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uw melding ontvangen en naar aanleiding hiervan delen wij u het volgende mee.

   

  Een inspecteur van de NVWA heeft de door u genoemde claim/aanprijzing beoordeeld en heeft vastgesteld dat deze niet aan de wettelijke eisen voldeed.

   

  De NVWA heeft aangaande uw melding een passende maatregel genomen.

   

  Wij danken u dat u de moeite heeft genomen om de NVWA op deze zaak te attenderen. Wij vertrouwen erop dat wij u met deze brief voldoende hebben geïnformeerd.

  Zou de website om die reden offline zijn?

  Anti Corona Pack is even offline
  Anti Corona Pack is even offline

  Bron: ACM / Keuringsraad / NVWA / Foryourinformation.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant