Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Publiek Gezocht' hengelt naar burgerservicenummers en paspoortnummers

  'Publiek Gezocht' hengelt naar burgerservicenummers en paspoortnummers

  Wij krijgen meldingen over een mail van Publiek Gezocht waarin staat dat je vier kaarten hebt bemachtigd om op zaterdag 11 april opnames van Staatsloterij: Goed Geluk met Ruben Nicolai bij te wonen. Maar de afzender heeft slechte bedoelingen.

  De timing is op zijn zachtst gezegd ongelukkig, nu veel omroepen besluiten om opnames voorlopig zonder publiek te laten verlopen om risico op besmetting met het coronavirus te minimaliseren.

  Maar goed, je ontvangt deze mail, je hebt op 11 april nog niks te doen en je krijgt niet alleen vier entreekaarten, maar ook nog eens vier staatsloten. Klinkt als een leuk uitje, denk je wellicht. Om je kaarten aan te kunnen vragen, verwijst de afzender je naar het domein publiek-gezocht-nl.com.

  Er wordt in de mail diverse keren benadrukt dat het écht belangrijk is dat alle ingevulde informatie klopt. Ergens voelen we nattigheid. Hoe zit dat precies?

  Paspoortnummer en burgerservicenummer

  Proberen we het domein te bezoeken, dan wordt ons de toegang ontzegd wegens gevaarlijke activiteit. Op zich is dat een aardige indicatie dat er iets aan de hand is, al is het voor een waarschuwing natuurlijk wel handig om te weten wat het precies is.

  We duiken even in de archieven en warempel, in 2017 kwam deze valse, misleidende uitnodiging al eens voorbij. Het logo is identiek, de opzet van de mail volgt grotendeels dezelfde lijn als het meest recente exemplaar en ook de opmaak is nagenoeg hetzelfde. Vermoedelijk heeft deze scam dan ook een tijdje op de spreekwoordelijke recycleplank gelegen.

  Wie de link naar de melding uit 2017 volgt, ziet al gauw hoe de vork werkelijk in de steel zit. Op het 'aanvraagformulier' moet je allerlei NAW-gegevens invullen, maar ook je burgerservicenummer, je paspoortnummer én de vervaldatum.

  Nu is dat AVG-technisch compleet foute boel, maar je bent al helemaal ver van huis als je dergelijke informatie zomaar aan cybercriminelen overhandigt. Met deze gegevens kunnen ze namelijk een hoop schade aanrichten, en de gevolgen van identiteitsfraude kunnen rampzalig zijn. Trap er dus niet in!

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant