Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'PostNL'-oplichtingstruc: creditcardfraude na valse e-mail met verzendbevestiging

  'PostNL'-oplichtingstruc: creditcardfraude na valse e-mail met verzendbevestiging

  Er is weer eens sprake van een oplichtingstruc uit naam van PostNL, maar dan iets anders dan gebruikelijk. Dit keer willen de oplichters niet zozeer je hele banksaldo plunderen, maar hopen ze je een peperduur creditcardabonnement in de maag te splitsen. Uiteraard is ook dat al vervelend genoeg: de 'dienstverlening' waar je maandelijks maar liefst 59 euro voor mag aftikken is niet alleen compleet onduidelijk, ook kom je er vermoedelijk slechts met de grootst mogelijke moeite weer van af. Uitkijken dus.

  Het begint allemaal met een mail waar iets in staat over onvoorzien oponthoud wat betreft een pakket dat momenteel naar jou onderweg is. De afzender beschikt bovendien over jouw voornaam.

  Opvallend is dat de naam 'PostNL' nergens letterlijk wordt genoemd, al wijzen alle signalen erop dat het toch echt de bedoeling is dat je denkt met de échte PostNL van doen te hebben. Zo is de landingspagina – zie de schermafbeelding bovenaan dit artikel – onmiskenbaar in de huisstijl van PostNL gegoten, daar valt toch echt weinig aan te ontkennen.

  Hieronder een screenshot van de mail. Uiteraard hebben we het één en ander aan gegevens geblurd. Dat geldt ook voor de Track & Trace-code: we weten niet of de oplichters voor alle mails hetzelfde nummer gebruiken, dus nemen we liever het zekere voor het onzekere.

  Valse 'PostNL'-mail over oponthoud bij de pakketbezorging
  AVROTROS
  Valse 'PostNL'-mail over oponthoud bij de pakketbezorging

  Wat zit er dit keer precies achter?

  Zoals gezegd gaat het dit keer om schimmige creditcardfraude, en niet zozeer om de gebruikelijke phishingvariant waarbij oplichters met jouw inloggegevens voor internetbankieren – en als het even tegenzit ook maar direct jouw banksaldo – aan de haal gaan. Feitelijk is het gewoon deze truc van begin april die wederom op grote schaal de ronde doet.

  Volg je de stappen op de website, dan krijg je het volgende te zien:

  Daar zouden de alarmbellen toch even moeten gaan rinkelen. Een 'gratis' tablet, maar wel even € 0,75 betalen via je creditcard? Uiteraard...

  De betaling dient slechts één doel, en dat is om jouw creditcardgegevens te verifiëren. Op deze manier verzekeren de oplichters zich ervan dat ze het maandelijkse abonnementsgeld voor deze voor de rest volslagen onduidelijke 'dienst' ook echt kunnen incasseren. Dit staat er namelijk in de kleine lettertjes:

  Let erop dat je lidmaatschap na 14 dagen automatisch verlengd wordt, tenzij je het zelf opzegt. Verlenging gebeurt aan het begin van elke maand en kost 59.00 € voor 30 dagen. BudgetSupervise.com

  De aanbieder van deze prachtige 'actie' is BudgetSupervise.com, volgens de website één of ander firmaatje dat op Cyprus gevestigd is. 'Cyprus' is in dit geval reden genoeg voor de nodige scepsis en achterdocht: Cypriotische (beleggings)firma's kunnen namelijk buiten het zicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) opereren, en als slachtoffer ben je in zekere zin vogelvrij.

  Het is dan ook goed denkbaar dat het hier slechts om een brievenbusfirmaatje gaat: probeer je het abonnement stop te zetten, dan krijg je vermoedelijk geen gehoor. En de teller loopt ondertussen uiteraard flink door. Al met al een hoofdpijndossier waar je helemaal niet op zit te wachten. Er is geen pakket, er is al helemaal geen 'gratis' Samsung Galaxy-tablet, en je hebt er dan ook niks aan om op deze uitnodiging in te gaan. Lekker verwijderen en negeren is dan ook het beste.

  Vind je dit een nuttige waarschuwing? Laat dan een reactie achter op onderstaande filmpje en geef een duimpje omhoog.

  Lees ook:

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant