Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie waarschuwt voor oplichting en hacks op Instagram

    Politie waarschuwt voor oplichting en hacks op Instagram

    De cybercrime-eenheid van de politie waarschuwt dat er momenteel op grote schaal Instagramaccounts worden overgenomen door kwaadwillenden. De politie raadt aan om geen telefoonnummers te delen in berichten. Lees meer.

    De politie krijgt signalen dat voornamelijk jongeren - niet geheel ontoevallig een belangrijke en omvangrijke groep gebruikers van het platform - via direct messages benaderd worden door een zogenaamde vriend of vriendin. Het betreft hier echter een nepaccount van iemand die zich voordoet als een ander.

    Op deze manier probeert de afzender met je in contact te komen en je telefoonnummer te achterhalen. Is het contact eenmaal tot stand gekomen en heb je je telefoonnummer doorgegeven, dan stuurt de afzender een linkje door via WhatsApp. Deze link verwijst naar de mogelijkheid om je Instagram-wachtwoord te resetten, luidt het verhaal. Ga je hierop in, dan kan de afzender je account overnemen en worden jouw volgers uit jouw naam benaderd met vergelijkbare verzoeken.

    Politie: 'Doel is niet honderd procent duidelijk, maar de signalen zijn ernstig genoeg voor een waarschuwing'

    Eén doel lijkt te zijn om toegang te krijgen tot nóg meer Instagramaccounts. Maar welke motieven daar voor de rest aan ten grondslag liggen, weet de politie niet zeker: het betreft volgens de politie een vrij nieuw fenomeen waarvoor in ieder geval geldt dat ze het ernstig genoeg vinden om er in dit stadium al voor te waarschuwen. Gehackte accounts kunnen worden misbruikt voor oplichtingsdoeleinden, maar mogelijk hopen mensen via deze weg ook ongepaste contacten met minderjarigen te kunnen leggen.

    Goed opletten

    Hoe het ook zit, één ding staat vast. Je moet zelf uiteraard wel even goed blijven opletten als je vage linkjes toegestuurd krijgt. Ook kunnen wij ons eigenlijk ook niet zo goed voorstellen dat je 'per ongeluk' je eigen Instagramwachtwoord reset als iemand je uit het niets zo'n linkje stuurt: je moet hier namelijk bewust een aantal handelingen voor verrichten. De kans is echter aanwezig dat je eerder geneigd bent om op een dergelijk verzoek in te gaan; het verzoek is immers afkomstig van iemand die je denkt te kennen.

    De exacte methodiek achter deze oplichting - zoals de vraag hoe de oplichter jouw wachtwoord te weten komt als je zelf je wachtwoord reset - is ons vooralsnog ook niet 100% duidelijk. Als je via Instagram een verzoek indient om een wachtwoord te herstellen, dan krijg je daar instructies voor in je eigen mailbox, en daar heeft de oplichter in principe geen toegang toe. Het ligt om die reden dan ook voor de hand om te denken dat iemand je naar een vervalste inlogomgeving van Instagram probeert te lokken.

    De politie ziet op basis van het aantal meldingen echter toch voldoende redenen om er in dit stadium al voor te waarschuwen, en een beetje extra waakzaamheid kan natuurlijk nooit kwaad. Zodra we meer weten over de wijze waarop deze oplichting in zijn werk gaat, zullen we dit artikel uiteraard bijwerken. Voorlopig is de boodschap echter 'wees op je hoede bij dergelijke verzoeken'.

    Toelichting van de politie

    De politie zegt er het volgende over: 'Op dit moment worden er op grote schaal Instagramaccounts overgenomen. Met jouw naam maken ze een nieuw account aan. Dan volgen ze je volgers met het verhaal van een nieuw account. Via DM vragen ze je telefoonnummer en dan ontvang je een link via Whatsapp waarin je je Instagram wachtwoord kan resetten. Zodra je dat doet nemen ze je Instagram over en doen daarna hetzelfde met jouw volgers. Geef dus geen telefoonnummers via DM aan nieuwe accounts!'

    Bron: Politie

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant