Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie waarschuwt voor frauduleuze webwinkels voor de feestdagen-inkopen

    Politie waarschuwt voor frauduleuze webwinkels voor de feestdagen-inkopen

    De politie ontvangt steeds meer aangiftes en meldingen over malafide webwinkels, zo meldt de instantie op haar website. Met de feestdagen om de hoek is het de ideale periode voor online criminelen om misbruik te maken van de drukte rondom cadeau aankopen. 
     

    "Van november tot en met januari zien we steeds een flinke stijging van het aantal aangiftes", zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. Opvallend daarbij is dat online oplichters steeds vaker gebruikmaken van buitenlandse bankrekeningen en buitenlandse payment service providers (psp’s).

    De meest voorkomende vorm van online fraude 

    Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is aankoopfraude de meest voorkomende vorm van online fraude. Bij aankoopfraude maak je geld over naar een persoon of bedrijf zonder de dienst of het product te ontvangen waar je voor hebt betaald. 

    In 2022 werd zes procent van alle bestelde producten of diensten nooit geleverd, terwijl hier wel al voor was betaald. Volgens het CBS ging het bij dertig procent van de gevallen om niet-geleverde kleding, schoenen, sportartikelen of (kleding)accessoires. Bij veertien procent ging het om elektronica en huishoudelijke apparatuur en bij negen procent betrof het computers, tablets, mobiele telefoons of bijbehorende accessoires. 

    Aangifte doen loont

    “Jaarlijks zijn er veertig-tot vijftigduizend aangiftes van aan-en verkoopfraude”, zegt Van der Linden. “En we vermoeden dat dit slechts een derde van het werkelijke totaal is”. 

    Dit komt onder andere doordat mensen die zijn opgelicht voor kleine bedragen geen aangifte doen. Toch luidt het advies om dit wel te doen, want pas bij een derde melding over een bepaald rekeningnummer wordt de bank geïnformeerd en kan de politie de fraudeurs afsnijden. 

    Doe zelf onderzoek

    Blijf als consument altijd opletten wat je doet. “Tijdens de feestdagen zijn mensen vaak gehaast om cadeaus te kopen. Dit maakt hen kwetsbaarder voor oplichting”, laat Van der Linden weten. 

    Tips om malafide webwinkels te herkennen

    • Klik niet te snel op een verleidelijke advertentie van een onbekende webshop, maar controleer eerst de betrouwbaarheid.
    • Aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn.
    • Vermijd webwinkels die vragen om betalingen via ongebruikelijke kanalen. Bijvoorbeeld: via iDeal naar een buitenlandse bank.
    • Controleer of de contact-of bedrijfsgegevens, zoals het Kamer van Koophandel-nummer, adres of telefoonnummer, op de website vermeld staan. Als deze gegevens ontbreken, wees dan op je hoede.
    • Kijk in de webadresbalk of het webadres begint met ‘https://’ en voorzien is van een slotpictogram. Dit geeft aan dat de verbinding beveiligd is. Als dit niet het geval is, dan kun je je aankopen beter op een andere website doen.
    • Ga zelf naar review-websites, zoals Trustpilot, om recensies van eerdere kopers te lezen. Beweert een website ruim duizend recensies te hebben met een gemiddelde beoordeling van vierenhalf ster, dan hoeft dit nog niet waar te zijn. Controleer dit dus altijd zelf. 
    • Check of er al eerdere meldingen over een webwinkel zijn via deze tool van de politie.
    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant