Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor Coolblae.nl

  Politie waarschuwt voor Coolblae.nl

  'Coolblae.nl, wat is dat nu maar weer voor domme spelfout?', horen we je denken. Toch klopt het wel degelijk: de website is namelijk een matige kopie van die van de bekende retailgigant Coolblue. Het verschil is echter dat 'Coolblae.nl' niets levert, zo waarschuwt de politie.

  Het LMIO heeft een melding ontvangen over Coolblae.nl. Uit controle van de website is gebleken dat we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen spreken over malafide website. Dat is gebleken uit:

  • Er wordt gebruik gemaakt van 'typosquatting' met als doel mensen die een tikfout maken of niet goed lezen op te lichten;
  • De website Coolblae.nl is een matige 1-op-1 kopie van de legitieme website Coolblue.nl;
  • Er wordt misbruik gemaakt van bestaande bedrijfsgegevens;
  • Volgens Sidn staat de domeinnaam per 27-04-2020 geregistreerd en is de laatste wijzigingsdatum 29-04-2020;
    

  Dat zogenaamde 'typosquatting' is een tactiek waar cybercriminelen zich wel vaker van bedienen: nagenoeg identieke domeinnamen worden gekaapt, waardoor mensen die even niet zo goed opletten in de eerste instantie niet door hebben dat ze met een malafide kopie van doen hebben. In de afbeelding bij dit artikel kun je in de adresbalk zien dat er wel degelijk Coolblae.nl staat.

  De website Coolblae.nl staat inmiddels vermeld in de lijst met malafide handelspartijen op de website www.politie.nl. Daarnaast is er een verzoek verzonden naar de host om passende maatregelen te nemen tegen de website.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant