Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie: Identiteit Duurzaamheidsvergelijker misbruikt door vervalste website

  Politie: Identiteit Duurzaamheidsvergelijker misbruikt door vervalste website

  Je persoonsgegevens en andere gevoelige data zijn volgens de politie niet veilig op de website Duurzaamheidsvergelijker.com, een identieke, maar frauduleuze kopie van de échte websites van Duurzaamheidsvergelijker. Voor de duidelijkheid, de waarschuwing van de politie heeft alléén betrekking op het domein dat eindigt op .com.

  Sinds 15 juni 2020 wordt er door een onbekende partij misbruik gemaakt van het merk en de bedrijfsidentiteit van Duurzaamheidsvergelijker, zo waarschuwt het Landelijk Meldpunt Internetoplichting.

  Oplichters hebben hier een bestaande website gekopieerd op een webadres dat sterk lijkt op het origineel. Oplichters maken misbruiken de identiteit van een bestaande partij, waardoor je niet doorhebt dat je wordt opgelicht. Als je even niet oplet, belanden jouw persoonsgegevens en andere gevoelige data bij een vooralsnog onbekende partij die daar vermoedelijk geen goede bedoelingen mee heeft.

  Waarschuwing betreft alleen het domein eindigend op .com

  Het gaat hier alléén om het domein dat eindigt op .com. Dit is het webadres waar een illegale kopie van het origineel wordt getoond. De originele websites van Duurzaamheidsvergelijker (waarvan de domeinamen eindigen op .nl en .be) zijn niet gehackt en veilig te gebruiken, zo meldt de eigenaar van de website. Er is geen sprake van een datalek.

  Beleggen in cryptovaluta

  Deze gekopieerde website wordt in ieder geval ingezet om een zwendel te promoten. Er wordt getracht om mensen te laten beleggen in cryptovaluta, aangeboden door een dienst die de afgelopen tijd meermaals in het nieuws is geweest. Met foto's van bekende Nederlanders en duplicaten van betrouwbare websites proberen ze het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. Kom je op deze pagina terecht, klik dan niet op hyperlinks en laat geen gegevens achter.

  Of de overige gekopieerde pagina's op het .com-domein ook worden ingezet om gegevens te verzamelen, is niet duidelijk. Het zou kunnen gaan om het binnenhengelen van gegevens voor vervelende, hinderlijke spam en marketinggerelateerde doeleinden, maar het kan ook dat jouw gegevens voor andere, meer kwaadaardige doeleinden worden misbruikt. De kans dat het goed nieuws betreft, is in ieder geval nihil.

  Tekst van de melding van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting

  Het LMIO heeft een melding ontvangen over de website duurzaamheidsvergelijker.com. Uit controle van de websites is gebleken dat we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen spreken over malafide website.

  • De domeinnaam duurzaamheidsvergelijker.com is geregistreerd sinds 11-06-2020;
  • Er wordt misbruik gemaakt van bestaande bedrijfsgegevens;
  • Op de website duurzaamheidsvergelijker.nl heeft de eigenaar een waarschuwing geplaatst en een e-mailadres als u vragen heeft en/of als u het slachtoffer bent van de vervalste website.

  De website duurzaamheidsvergelijker.com staat inmiddels vermeld in de lijst met malafide handelspartijen op de website www.politie.nl. Daarnaast is er een verzoek verzonden naar de host om passende maatregelen te nemen tegen de website.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Klachtenformulier

  Heb je een klacht over dit bericht? Vul dan het klachtenformulier in.

  exclamation Opgelicht?! garandeert niet de volledigheid van het WebshopAlert. Webshops waarover geen alert wordt gegeven, zijn niet per definitie betrouwbaar. Opgelicht?! is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van aankopen bij malafide webshops.

 • Ook interessant