Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Phishing namens Tele2: 'U heeft een nieuw bericht in uw Mijn Tele2-omgeving'

  Phishing namens Tele2: 'U heeft een nieuw bericht in uw Mijn Tele2-omgeving'

  Klanten van telecomprovider Tele2 moeten even alert zijn: er gaan sms-berichten rond met de boodschap dat je een nieuw bericht hebt. De valse website waar de afzender je naartoe lokt, is bovendien zeer goed nagemaakt.

  '[Tele2]: U heeft een nieuw bericht in uw Mijn Tele2-omgeving. Bekijk uw bericht nu via lihi.cc/1CZZn/Tele2-Bericht'

  Dat staat in het sms'je. Het linkje ziet er wat bijzonder uit, en hoewel het goed is om daar alert op te zijn, maken óók bonafide bedrijven zo nu en dan gebruik van zogenaamde 'url shorteners' om enigszins binnen de grenzen van de karakterlimiet te blijven.

  Tegenwoordig zijn mensen gelukkig een stuk meer alert op dit soort signalen, wat onbedoeld tot gevolg kan hebben dat een sms die écht door het betreffende bedrijf of de betreffende instantie is verzonden toch als verdacht word aangemerkt.

  Is deze sms wel echt van Tele2?

  Dat is heel simpel, daar is geen sprake van. In dit geval is de sms gewoon van oplichters afkomstig. De échte url is namelijk mijn-tel2-nl.xyz/2, en trekken we deze url na, dan zien we al snel dat het domein op 30 augustus 2020 is geregistreerd, dat informatie over de houder van de domeinnaam is verborgen en dat het IP-adres naar de Verenigde Staten verwijst. Allemaal signalen die weinig hoopvol stemmen, zoveel is zeker.

  Zou deze sms dan wel van Tele2 afkomstig zijn? Inderdaad, dat is natuurlijk niet het geval. De website waar de afzender je naartoe probeert te lokken, is echter overtuigend nagemaakt. Ter vergelijking zie je hieronder screenshots van de échte site en die van de nagemaakte variant.

  Het is natuurlijk altijd goed om verdachte linkjes überhaupt niet te checken, maar doe je dat toch? Check dan altijd even de adresbalk om te zien of er sprake is van onregelmatigheden in de domeinnaam en trek deze domeinnaam voor de zekerheid even na.

  Voor domeinnamen die eindigen op .nl biedt Stichting Internet Domeinregistratie Nederland uitkomst, voor alle andere domeinnamen kun je het beste de Whois Lookup van Domaintools raadplegen.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant