Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op: mysteryboxen vaak te mooi om waar te zijn

  Pas op: mysteryboxen vaak te mooi om waar te zijn

  Mysteryboxen zijn verrassingspakketten die je op het darkweb kunt bestellen. En als je de video’s op YouTube moet geloven, kun je de meest rare producten verwachten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een wapen of een dood dier bij je deur wordt afgeleverd. Maar is het allemaal wel zo spannend of gaat het hier om oplichting?

  Shayno Numansen van het Radio 1 programma Alicante dook in de wereld van de mysteryboxen en zocht uit of het echt zo makkelijk is om een mysterybox van het darkweb te bemachtigen.

  De mysterybox-trend is vooral op YouTube populair

  De mysterybox-trend is vooral op YouTube ontzettend populair. YouTubers bestellen deze boxen op het darkweb en pakken deze vervolgens 'samen' met hun volgers uit. De prijzen van deze verrassingspakketten verschillen van veertig euro tot 10.000 euro. Je betaalt dit bedrag met bitcoins.
   
  Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo. 'Veel mensen hebben duizenden euro's betaald, maar uiteindelijk geen pakket ontvangen,' aldus Numanse. 'Het gaat vrijwel altijd om oplichterij.'

  De video's schijnen compleet nep te zijn

  Het is zelfs waarschijnlijk zo, dat de video's die deze YouTubers maken compleet nep zijn. Zo heeft Numanse nergens op het dark web daadwerkelijk zo'n box kunnen bestellen. 'De YouTubers flansen waarschijnlijk zelf iets in elkaar en maken daar een leuke video van met spannende effecten.' 

  Numanse heeft contact gehad met een van de YouTubers die een mysterybox uitpakte en hij gaf toe dat de filmpjes inderdaad nep zijn.

  Ook veel bekende websites verkopen de mysteryboxen

  Ook via veel bekende websites zoals bol.com en Ebay zijn mysteryboxen met verrassende producten verkrijgbaar. Zo wordt er beweert dat als je een box koopt voor bijvoorbeeld veertig euro, je producten ter waarde van tweehonderd euro ontvangt. 

  Helaas is er uit video's van YouTubers, die een mysterybox op het normale web hebben besteld, gebleken dat je hier altijd te veel geld voor neerlegt. Dus was je van plan een mysterybox te bestellen? Denk daar dan nog eens over na voordat je overgaat tot de aankoop en voorkom dat je wordt opgelicht.

  Luister hier het fragment over mysterboxen in Stax&Toine op Radio 1 terug.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant