Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op met ongedekte bankcheques

  Oplichters gebruiken steeds vaker bankcheques om mensen geld afhandig te maken.

  Weinig kennis

  In Nederland wordt er bijna niet meer betaald met de bankcheque en daarom weten weinig mensen hoe betalen met een cheque precies werkt. Oplichters zien hierdoor steeds meer hun kans schoon om mensen op te lichten met zo'n bankcheque.

  Betalingsbelofte

  Een cheque is geen geld, maar een betalingsbelofte. De uitschrijver van de cheque belooft een bepaald bedrag naar de begunstigde over te boeken, het geld staat dan ogenschijnlijk al op de rekening van de ontvanger. Echter kan het zijn dat de uitschrijver van de cheque onvoldoende geld op de rekening heeft, dan is de cheque niet gedekt, en krijgt de ontvanger geen geld.

  Duizenden euro's lichter

  Er zijn gevallen bekend van slachtoffers die zijn opgelicht met een cheque. Er werd bijvoorbeeld al geld door de slachtoffers overgemaakt naar andere rekeningen terwijl dat geld er eigenlijk niet was. Hierdoor werden de gedupeerden voor duizenden euro's opgelicht.

  Voorschotfraude

  De fraude met de bankcheques is een voorbeeld van voorschotfraude. In 2014 was er in 52 gevallen sprake van voorschotfraude door het gebruik van bankcheques.

  Advies

  Mocht je te maken krijgen met het betalen via een bankcheque, let dan goed op! Check bij de bank of de cheque gedekt is en maak vooral niks over naar andere rekeningen.

  Bron: Fraudehelpdesk

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant