Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Overtuigende spookfactuur van 'bedrijfspagina.nl' in omloop

  Overtuigende spookfactuur van 'bedrijfspagina.nl' in omloop

  Ondernemers, zzp'ers en mensen die binnen een bedrijf verantwoordelijk zijn voor de administratie doen er goed aan om hun mailbox kritisch in de gaten te houden: we werden op een overtuigende spookfactuur gewezen.

  Op de factuur staat dat deze afkomstig is van Besa Media B.V. uit Heerhugowaard. De factuur heeft zogenaamd betrekking op een advertentie die op de website bedrijfspagina.nl zou zijn geplaatst. Er zit bovendien een heus logo van die website op de factuur, en daar heeft iemand daadwerkelijk genoeg tijd in gestopt om het overtuigend te doen lijken. Wie deze website echter probeert te bezoeken, komt uit op Google. Inderdaad, er is dus helemaal geen website genaamd 'bedrijfspagina.nl'.

  Roemeens rekeningnummer

  Meer specifiek gaat de factuur over een advertentie die geplaatst zou zijn gedurende de periode september 2018 - september 2019. Ook staat op de factuur dat de advertentie 'na afloop definitief uit het bestand verwijderd wordt'. Dat komt de afzender goed uit, want door te beweren dat de niet-geplaatste advertentie 'definitief verwijderd is', valt er natuurlijk geen bewijsmateriaal meer te overhandigen als je na ontvangst van de factuur aanvullende informatie op probeert te vragen. En wie weet, misschien heb je ergens vorig jaar inderdaad ergens advertentieruimte aangevraagd om je bedrijf te promoten, weet jij veel. 

  Het gaat om een bedrag van € 361,79 (bestaande uit € 299,- voor de advertentie, verhoogd met 21% btw). Dat bedrag mag bovendien worden overgemaakt naar het Roemeense bankrekeningnummer RO28 RZBR 0000 0600 2061 8306. Ook dat is natuurlijk verdacht: waarom zou een in Nederland gevestigd bedrijf een Roemeens bankrekeningnummer gebruiken?

  Vestigingsadres werd ook door Trademark Office gebruikt

  Er valt ons nog iets op aan de factuur. Afzender Besa Media B.V. is gevestigd aan de Celsiusstraat 32 te Heerhugowaard. Op dat adres is een aanbieder van virtuele kantoorruimte gevestigd, en dat adres kennen we nog wel van een andere zaak: eerder waren hier de fraudeurs van Trademark Office (later Lectual Europe) gevestigd, een bedrijf dat eigenlijk voornamelijk bekend was vanwege dreigende telefoontjes met leugens over domeinnamen, verloren rechtszaken en schaamteloze neprecensies. De websites van beide bedrijven zijn zo te zien sinds een dag of wat uit de lucht. Nu heeft lang niet ieder bedrijf dat een virtuele kantoorruimte huurt kwade bedoelingen, maar we vonden het toeval opmerkelijk genoeg om er eens nader in te duiken.

  Reactie Besa Media B.V.

  We besloten de registers van de Kamer van Koophandel eens te raadplegen om aanvullende informatie over Besa Media B.V. op te vragen. Dat leverde onder andere een telefoonnummer op. Hoewel wij vermoedden dat dit telefoonnummer niet in gebruik was, bleek het tegenovergestelde het geval: er werd daadwerkelijk opgenomen en nog voordat wij goed en wel ons verhaal konden doen, sprak de heer die ons telefonisch te woord stond reeds het vermoeden uit dat het om een spookfactuur ging. Geërgerd verzuchtte hij dat zijn bedrijfsnaam wordt misbruikt en dat dat al maanden aan de gang is. Zijn advies aan ons luidde dan ook om te factuur te verscheuren en zeker niet te betalen.

  Nu waren we natuurlijk überhaupt niet van plan om te betalen, maar op basis van het telefoongesprek lijkt het erop dat Besa Media B.V. geen blaam treft. Deze factuur is echter hoe dan ook nep, ongeacht de afzender. Krijg je deze binnen? Verwijder 'm dan direct.

  Spookfactuur 'bedrijfspagina.nl' deel I
  Spookfactuur 'bedrijfspagina.nl' deel II

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant