Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters van Arrow-huurwoningen.nl bieden niet-bestaande huurwoningen aan op Marktplaats en Facebook

  Oplichters van Arrow-huurwoningen.nl bieden niet-bestaande huurwoningen aan op Marktplaats en Facebook

  De website Arrow-huurwoningen.nl adverteert zowel op Marktplaats als via gesponsorde advertenties op Facebook met aantrekkelijk geprijsde huurwoningen. Het probleem? De foto's en advertentieteksten zijn gestolen van websites zoals Funda. Kritische geluiden op Facebook worden in een handomdraai verwijderd en er wordt een wisseltruc uitgehaald met KVK-nummers. Je betaalt dus inschrijfgeld voor niets, want een woning zal je via dit platform niet vinden. Oplichting dus.

  Ons oog viel op een gesponsorde advertentie op Facebook van de pagina Arrow-huurwoningen.nl, die overigens pas sinds 25 september 2020 bestaat. Een tweekamerappartement van 42 vierkante meter in Amsterdam en bovendien gunstig gelegen aan het IJ werd voor een bedrag van 850 euro exclusief gas, water en licht te huur aangeboden. Dat klinkt gemeten naar de maatstaven van de huidige situatie op de woningmarkt niet eens als zo’n slechte deal. Of zit het toch anders?

  Toegegeven, het is lang niet het meest bespottelijke en ongeloofwaardige voorbeeld dat we ooit te zien kregen, maar voor Amsterdamse begrippen is dat onderhand alsnog een prijs die ons eens sceptisch achter de oren doet krabben: in de hoofdstad betalen mensen dit soort bedragen immers al voor een eenvoudige kamer. Een gloednieuwe aanbieder die opvallend scherp geprijsde huurwoningen aanbiedt, dat is voor ons in ieder geval voldoende redenen om eens kritisch naar het aanbod van deze aanbieder te kijken. Hoe zou het eigenlijk met de andere advertenties gesteld zijn?

  Huurprijzen onder de liberalisatiegrens

  De Facebookpagina bestaat dus slechts een aantal dagen, maar volledigheidshalve trekken we ook het domein Arrow-huurwoningen.nl eens na. Deze domeinnaam is op 16 september 2020 geregistreerd en informatie over de houder van het domein is verborgen: in dit geval een teken dat het één en ander vermoedelijk niet helemaal zuivere koffie is. Waarom zou een bona fide bemiddelaar zijn identiteit verbergen?

  We nemen eens een aantal advertenties onder de loep. Wat opvalt is dat praktisch alle berichten op de Facebookpagina van Arrow-huurwoningen.nl vermelden dat het aanvragen van huurtoeslag mogelijk is. Dat is bewust gedaan om de woningen extra aantrekkelijk te maken voor mensen met een beperkt budget, zoals starters en studenten. Deze doelgroep heeft het immers bepaald niet makkelijk op de huizenmarkt, en uit wanhoop is het dan wel erg aantrekkelijk om wat inschrijfgeld te betalen.

  Door gesponsorde advertenties op Facebook te zetten, hoopt degene achter deze website dat de aangeboden woningen bij veel mensen in de tijdlijn verschijnen. Aangezien velen wel woningzoekende vrienden of familieleden kennen, is de hoop dat mensen elkaar op grote schaal taggen met opmerkingen als ‘Is dit niet wat voor jullie?’ en ‘Jij was toch op zoek naar een huurwoning?’ om een soort sneeuwbaleffect te creëren.

  Inschrijfgeld betalen om te mogen reageren

  Het inschrijfgeld bedraagt € 14,95. Pas als je dat betaalt, wordt de mogelijkheid geboden om op de huurwoningen te reageren. Daarnaast gaat men voor dat bedrag zelfs actief op zoek naar een woning die bij jouw inkomen en situatie past, luidt de belofte.

  Maar dat is nog niet alles: Arrow-huurwoningen.nl belooft zelfs dat je gegarandeerd binnen vier maanden een huurwoning krijgt als je je inschrijft. En lukt dat niet? Dan krijg je 45 euro retour. Onze inschatting is echter dat het domein over vier maanden niet eens meer in de lucht is, en zie dan maar eens iemand te benaderen voor de beloofde schadeloosstelling. 

  De toezegging van Arrow-huurwoningen.nl
  De toezegging van Arrow-huurwoningen.nl

  Dat is echter niet eens het grootste probleem: je inschrijfgeld ben je sowieso kwijt en de kans dat je via deze bemiddelaar daadwerkelijk een woning vindt, is naar onze inschatting buitengewoon gering. Dit is niet alleen zonde van je tijd en je geld, maar vooral ook van je energie: het is immers een grote teleurstelling als je tot de conclusie komt dat het allemaal wel te goed leek om waar te kunnen zijn. Geen woning en weer een illusie armer.

  Foto's en teksten zijn gestolen van koopwoningen op Funda

  Op basis van slechts één advertentie wordt het een wat ingewikkeld verhaal om te stellen dat de boel niet in de haak is. Daarom bekijken we er een aantal, waarbij we de foto's via Google natrekken met behulp van Reverse Image Search, een techniek waarmee je kunt achterhalen of bepaalde foto's toevallig al eens op andere locaties zijn gebruikt.

  Dat levert een paar interessante inzichten op, maar helaas is het allemaal weinig hoopgevend. Niet alleen de foto's, maar ook de teksten van het vooralsnog beperkte aanbod zijn namelijk overduidelijk en aantoonbaar van websites als Funda gehaald, en dat wekt toch wel heel sterk de suggestie dat de door Arrow-huurwoningen.nl aangeboden woningen in werkelijkheid helemaal niet te huur zijn. 

  Arrow-huurwoningen.nl adverteert niet alleen op Facebook, maar ook op Marktplaats. De Amsterdamse huurwoning waar we eerder over spraken, staat zowel op Facebook als op Marktplaats. In werkelijkheid betreft het een koopwoning die momenteel voor 275.000 euro op Funda staat. De foto's én de teksten die Arrow-huurwoningen.nl op Facebook en Marktplaats gebruikt, komen rechtstreeks van Funda.

  Nog eentje dan. Arrow-huurwoningen.nl biedt ook een huurwoning aan in Eindhoven. De woning heeft een oppervlakte van maar liefst 69 vierkante meter, er is zelfs een tuintje én een bergingsruimte en de huurprijs van dat alles is 725 euro, waarbij uitdrukkelijk wordt vermeld dat huurtoeslag aanvragen mogelijk is.

  Volgens de advertentietekst op Marktplaats bevindt deze woning zich aan de Kreeftstraat. Maar als we ook deze afbeeldingen eens door Google trekken, zien we dat de afbeeldingen in werkelijkheid van een woning aan de Paul Scholtenweg zijn die voor 200.000 euro te koop wordt aangeboden op Funda. Ook de tekst van Marktplaats is regelrecht van Funda gekopieerd.

  Om het af te ronden, kijken we naar nóg een woning. Dit betreft een tweekamerappartement van 44 vierkante meter aan de Utrechtse Wittevrouwensingel. De huurprijs is slechts 700 euro per maand - ver onder de marktconforme waarde voor een appartement van deze oppervlakte op deze locatie - en ook hier wordt uitdrukkelijk bij gezegd dat huurtoeslag aanvragen mogelijk is.

  Deze foto's trekken we ook door Google. We zien dat deze woning in werkelijkheid voor 875 euro te huur wordt aangeboden op onder andere Huislijn.nl, en ook nu is de advertentietekst weer gekopieerd.

  Beperkte contactmogelijkheden, onduidelijkheid rond KVK-nummer 

  Op de website van Arrow-huurwoningen.nl zijn nergens algemene voorwaarden te vinden, laat staan te raadplegen. Ook zijn de contactmogelijkheden buitengewoon beperkt. Je kunt slechts contact opnemen via een e-mailformulier: er staat nergens een daadwerkelijk e-mailadres of een telefoonnummer.

  Naar eigen zeggen is het bedrijf 'onderdeel van Handelsonderneming WWR', gevestigd aan de Ambachtsweg 5D te Bladel. Het KVK-nummer 78188210 wordt genoemd, maar als wij een uittreksel opvragen, zien we dat Arrow-huurwoningen.nl nergens genoemd wordt. En dat is merkwaardig.

  update
  clock 29 sep 2020, 10:04

  Wisseltruc met KVK-gegevens

  Maar dat is opvallend: kort na publicatie van dit artikel heeft Arrow-huurwoningen.nl andere KVK-gegevens op de website gezet. Dit sterkt ons in onze verdenking dat dit bedrijf misbruik maakt van bestaande bedrijfsgegevens en dat we hier dus inderdaad te maken hebben met een malafide, onbetrouwbare makelaar.

   

  De website Arrow-huurwoningen.nl is momenteel overigens offline. Of dat tijdelijk is of permanent, is een kwestie van afwachten. Opgelicht?! houdt het uiteraard in de gaten.

  Nieuwe KVK-gegevens na publicatie van ons stuk
  AVROTROS
  Nieuwe KVK-gegevens na publicatie van ons stuk

  We doen nog eens een rondje Google. Opvallend is dat er sprake is van een Twitter-account van Arrow-huurwoningen.nl. Dit account is aangemaakt in maart 2016, de laatste tweet werd echter krap een maandje later de wereld in geslingerd: dat account is dus binnen de kortste keren een stille, roemloze dood gestorven.

  De url van de website die op Twitter genoemd wordt, is echter identiek aan de url die momenteel wordt gebruikt. Deze url duikt op 22 augustus 2018 bovendien op in een gearchiveerde lijst van handelspartijen die volgens de politie als onbetrouwbaar zijn aangemerkt. Deze lijst is online te raadplegen op de website van de lokale krant Jouregio, al durven we niet met honderd procent zekerheid te stellen dat de informatie van destijds klopt.

  Volgens onze gegevens is dit domein echter pas sinds 16 september 2020 in de lucht, en dat doet ons vermoeden dat het domein onlangs weer is geactiveerd na een hele tijd niet in gebruik te zijn geweest. Zou de huidige beheerder simpelweg gegevens van een relatief kleine en onbekende bemiddelaar die al jaren niet meer bestaat hebben gekopieerd?

  Eerlijk is eerlijk, zeker weten doen we het niet, daar is de informatie momenteel te summier voor. Omdat er pas sinds een paar dagen actief wordt geadverteerd op Facebook en op Marktplaats, is het daarnaast misschien nog wat te vroeg om daadwerkelijke gedupeerden te kunnen treffen: wie nu al inschrijfgeld heeft betaald, zit vermoedelijk nog in de afwachtende fase in termen van 'benieuwd of ik deze week al iets te horen krijg'. Spoiler: die kans achten wij zeer gering.

  De gestolen foto's en advertentieteksten in combinatie met de gebrekkige contactmogelijkheden en de grote wisseltruc met KVK-gegevens zijn voor ons namelijk al voldoende aanleiding voor een waarschuwing. Zoek je een huurwoning, dan is Arrow-huurwoningen.nl niet de bemiddelaar waar je op in moet zetten. De woningen zijn over het algemeen zeer scherp geprijsd, maar laat je verlangen naar een betaalbare huurwoning je gezond verstand niet overschaduwen: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat in verreweg de meeste gevallen ook gewoon zo.

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Klachtenformulier

  Heb je een klacht over dit bericht? Vul dan het klachtenformulier in.

  exclamation Opgelicht?! garandeert niet de volledigheid van het WebshopAlert. Webshops waarover geen alert wordt gegeven, zijn niet per definitie betrouwbaar. Opgelicht?! is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van aankopen bij malafide webshops.

 • Ook interessant