Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters sturen valse mails namens de 'MijnOverheid' Berichtenbox: Openstaande schuld met kenmerk BX09271

  Oplichters sturen valse mails namens de 'MijnOverheid' Berichtenbox: Openstaande schuld met kenmerk BX09271

  Er zijn momenteel meerdere valse e-mails namens 'MijnOverheid' in omloop, blijkt uit een snelle blik op onze mailbox. In het ene geval staat er een bericht klaar in je Berichtenbox en betreft het ouderwetse phishing, in het andere geval moet je een openstaande schuld met kenmerk BX09271 voldoen en krijg je een Tikkie-verzoek. De overeenkomst? Beide mails zijn zo nep als wat: oplichters hopen zich ten koste van jou te verrijken.

  Om te beginnen de mail over de openstaande schuld met kenmerk BX09271. Deze is afkomstig van afzender 'De Belastingdienst' met het bijbehorende - gespoofte - mailadres [email protected]. De volledige, integrale tekst uit de mail – dus inclusief spel- en stijlfouten – is als volgt:

  Mail 'MijnOverheid' over openstaande schuld met kenmerk BX09271

  Geachte Heer/Mevrouw,

   

  Uw openstaande schuld met kenmerk BX09271 is na meerdere herinneringen nog niet voldaan. Op vrijdag 2 July 2021 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot executoriaal beslaglegging. U kunt beslaglegging voorkomen door het gehele bedrag direct te voldoen.

   

  Via onderstaande knop kunt u het openstaande bedrag direct voldoen met iDeal.

   

  Betaal openstaande schuld

   

  Let op: bij executoriaal beslaglegging wordt de hoofdsom verhoogd met proceskosten en de wettelijke rente.

   

  Wij vertrouwen erop u voldoende te hebben geinformeerd.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Ivanka kensmil

   

  Belastingdienst Nederland

  Volg je de link? Dan beland je bij een betaalverzoek in de omgeving van Tikkie, een betaalverzoek op naam van Ivanka Kensmil, die als zogenaamde 'medewerker' ook de brief ondertekent. Het gaat om een bedrag van € 491,38. Hieronder screenshots van de valse mail plus het Tikkie-betaalverzoek.

  Tweede valse mail van 'MijnOverheid': 'Er staat een urgent bericht voor u klaar in uw Berichtenbox'

  De tweede variant die op dit moment rondgaat, is als volgt. Ook nu volgt weer de volledige, integrale tekst uit de mail. Afzender is dit keer 'MijnOverheid' met het corresponderende mailadres '[email protected]', een verzonnen domein.

  Valse mail: 'Er staat een urgent bericht voor u klaar in uw Berichtenbox'

  Geachte relatie,

   

  Er staat een urgent bericht voor u klaar in uw Berichtenbox.

   

  Ga naar MijnOverheid om uw bericht te lezen het kan zo zijn dat u na aanleiding van dit bericht actie zal moeten ondernemen.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  MijnOverheid

   

  Technisch onderhoud Berichtenbox app: Bekijk uw bericht direct via uw browser.

  In dit geval verwijst de link uit de mail naar het domein Klantenbeheer.site/belastingen.php?trxid=5ef9f96421fcf, uiteraard ook nu weer officiële domeinnaam van MijnOverheid of van wat voor overheidsinstantie dan ook. Interessant detail: de app zou het wegens onderhoud niet doen, daarom moet je het linkje in de mail wel volgen. In échte mails van de overheid wordt nooit naar links verwezen om in te loggen. Duidelijk signaal dat het foute boel is, in ieder geval.

  Op deze pagina krijg je de volgende boodschap:

  Uit nader onderzoek van de inspecteur is gebleken dat u de afgelopen aanslag te hoog bent aangeslagen. Omdat u te veel heeft betaald heeft u recht op een teruggave. Om het bedrag te ontvangen dient u uw ontvangende rekeningnummer te bevestigen. Tekst op de nagemaakte site van 'MijnOverheid'

  Oplettende lezers weten dan alweer genoeg: uiteraard is dit een nepsite van oplichters. Ze bieden je hier de mogelijkheid om in te loggen bij de volgende banken, of meer specifiek nagemaakte inlogomgevingen van deze betreffende banken. Het doel is uiteraard het bemachtigen van inloggegevens om je rekening te kunnen plunderen.

  • ING
  • ABN AMRO
  • Rabobank
  • SNS Bank
  • ASN Bank
  • RegioBank
  • Bunq
  • Handelsbanken
  • Triodos Bank

  Het ziet er allemaal als volgt uit. Hieronder wat screenshots van de valse mail én van de nepsite:

  Ook nu geldt weer dat de Rijksoverheid (of MijnOverheid, of DigiD, et cetera) nooit op deze manier te werk gaan. Even 'inloggen' is dan ook buitengewoon onverstandig, want je inloggegevens gaan linea recta naar oplichters. Niet doen dus.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant