Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters sturen sms'jes namens het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) met kenmerk 7382KM81

  Oplichters sturen sms'jes namens het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) met kenmerk 7382KM81

  Oplichters doen zich per sms voor als het Centraal Justitieel Incassobureau: onder betalingskenmerken 7282KM83 en 7382KM81 zou er nog een bedrag openstaan. Als je bovendien niet uiterlijk op 1 december 2020 betaalt, wordt er beslag gelegd op je bankrekening, zo dreigt men. Er klopt echter niets van, dus betaal vooral niet.

  De opzet is uiteraard ook dit keer weer dat je in het sms-bericht naar een valse betaalpagina wordt gelokt. Wat opvalt, is dat het (verzonnen) betalingskenmerk dat in het sms-bericht wordt genoemd, afwijkt van het kenmerk dat op de site staat. In het sms'je wordt gesproken van kenmerk CJIB7282KM83, op de website is er sprake van het eveneens verzonnen kenmerk 7382KM81.

  Hieronder staat een voorbeeld van het sms-bericht. Het is afkomstig van telefoonnummer +31 6 34 36 31 64, al zegt dat verder weinig: het gaat immers maar om een prepaid-simkaartje dat over enkele dagen in de prullenbak ligt.

  Valse sms namens het CJIB
  Valse sms namens het CJIB

  Wat zit hier precies achter?

  De link voorkomdeurwaarde.nl zegt in principe al genoeg: dat is natuurlijk helemaal geen domein van het CJIB of een willekeurige andere officiële overheidsinstantie. Het domein bestaat volgens SIDN slechts een dag en natuurlijk is het niet bekend wie de houder van het domein is: deze data is omwille van de privacy weggestopt, vermoedelijk omdat niemand zin heeft in een bezoekje van politie of iets dergelijks.

  Op de site treffen we het volgende bericht:

  info
  clockOval 6 1 dec 2020, 10:06

  Informatie op de nep-website van het CJIB

  KENMERK 7382KM81

   

  U heeft een beschikking en vervolgens twee aanmaningen ontvangen over het niet betalen van een factuur.

   

  Volgens onze administratie is de betalingstermijn van onderstaande factuur ruimschoots verstreken.

   

  Wij hebben u meerdere malen per brief verzocht om de betaling te voldoen, het openstaande bedrag is tot op heden niet op de rekening van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bijgeschreven.

   

  Wij verzoeken u om de betaling per direct te voldoen.

   

  U kunt persoonlijk bij het BKR inzage krijgen over de informatie die het BKR over u heeft ontvangen. Wij zullen uw bank opdracht geven om beslag te leggen op uw rekening vanaf Dinsdag 01-12-2020 tot het volledige bedrag is voldaan. Dit houdt in dat u geen toegang meer heeft tot uw rekening en geld.

   

  Niet betalen

   

  Wij zijn dan genoodzaakt beslag te leggen op uw rekening.

   

  Bent u het niet eens met de beschikking? Dan kunt u na betaling in hoger beroep gaan bij de Officier van Justitie van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (Parket CVOM)

  Raak je toch enigszins geïntimideerd door al die dreigende taal en denk je het bedrag - € 13,54 in dit geval - toch maar even te betalen? Dan heb je de keuze uit de volgende negen banken:

  • RegioBank
  • Knab
  • ABN AMRO
  • Triodos Bank
  • Rabobank
  • ASN Bank
  • ING
  • SNS
  • MoneYou

  Volgers van Opgelicht?! weten dan natuurlijk wel hoe laat het is: al deze links leiden naar een nagemaakte inlogomgeving van de betreffende bank. Even inloggen om te betalen is dan ook een buitengewoon onverstandig idee.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant