Er zou een nieuw UWV-bericht voor je klaar staan in jouw Digitale Berichtenbox, staat in een mail namens MijnOverheid. Hier is alleen niets van waar.
“Lees het bericht tijdig om mogelijke nadelige gevolgen te vermijden. Zorg dat u voldoet aan eventuele deadlines die in het bericht worden genoemd”, dreigen de oplichters. Met dit soort dreigementen namens MijnOverheid en UWV proberen oplichters angst op te wekken en je nieuwsgierig te maken, zodat jij snel naar jouw berichtenbox gaa’. Laat je niet onder druk zetten door zogenaamde ‘administratieve vertraging’, want hier klopt niets van.

Zo herken je dat het om phishing gaat
De overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor onder andere werknemersverzekeringen, waaronder de WW, WAO, WIA, ziektewet, toeslagenwet en Wajong, waarschuwt op zijn website dat zij je nooit per mail zullen vragen om persoonlijke gegevens te delen. Dit verloopt altijd via ‘Mijn UWV’ of ‘Zivver’. Gaat het inloggen bij UWV anders dan je normaal gesproken doet, dan klopt er iets niet.“Log dan niet in en sluit de pagina”, meldt het UWV op zijn website
De nepberichten beginnen bovendien met een onpersoonlijke aanhef, zoals ‘geachte relatie’ of ‘geachte inwoner’. Dit is typisch voor frauduleuze berichten, want zo kunnen cybercriminelen grote groepen mensen tegelijk benaderen. ‘Controleer bovendien het webadres, want vaak klopt het webadres van een imitatiewebsite niet’, vermeldt de instelling.
Ben je toch ingegaan op het bericht?
- Het kan zijn dat er malware op je apparaat zit, voer daarom zo snel mogelijk een virusscan uit.
- Verander je wachtwoorden indien je deze gedeeld hebt en zorg ervoor dat je sterke unieke wachtwoorden hebt.
- Activeer waar mogelijk tweestapsverificatie.
- Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld.
- Neem contact op met UWV voor gerichte vragen en passende hulp.