Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe variant 'Rabobank'-phishingmail in omloop

  Nieuwe variant 'Rabobank'-phishingmail in omloop

  Opgelicht?! krijgt meldingen over een nieuwe variant van een phishingmail die namens 'Rabobank' wordt rondgestuurd. Nu komt het hele concept van dergelijke mails hopelijk voor niemand nog als een échte verrassing, maar enige oplettendheid is natuurlijk altijd geboden. Ook voor deze mail geldt dat je deze direct moet verwijderen.

  De aanleiding voor de mail is ditmaal dat je zogenaamd zou beschikken over een pinpas met een NFC-chip (Near Field Communication, de techniek die contactloos betalen mogelijk maakt) die draait op verouderde software. Om die reden is het verstandig om een nieuw exemplaar aan te vragen, aldus de schrijver. Ook als je geen problemen met pinnen ervaart, wordt aangeraden om dit te doen. In de mail staat een link, en deze leidt vanzelfsprekend naar een nagemaakte inlogomgeving. Probeer je hier in te loggen, dan maken criminelen je inloggegevens buit en kunnen ze je rekening plunderen.

  Hoe weet je dat deze mail nep is?

  • De afzender is [email protected]. Dat is natuurlijk geen mailadres van de Rabobank.
  • Eigenaardige zinsbouw en spelling (voorbeeld: '[...] dat u een verouderde software NFC betaalkaart gebruikt.' / 'verbinding vind plaats bij 3cm vanaf betaalautomaat').
  • Algemene, onpersoonlijke aanhef.
  • De bank zal je nooit vragen om ergens in te loggen, om wat voor reden dan ook. Neem bij twijfel altijd contact op met je bank.

  Log vooral niet in en gooi deze mail direct weg. Benieuwd hoe je dergelijke mails kunt herkennen? Dat kan via onderstaande button.

  Hoe herken ik een valse e-mail?

  Valse e-mail 'Rabobank'

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant