Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • MediaMarkt deelt géén cadeaukaart t.w.v. € 140,- uit via Facebook

  MediaMarkt deelt géén cadeaukaart t.w.v. € 140,- uit via Facebook

  Op Facebook gaat momenteel een valse winactie rond uit naam van MediaMarkt. Iedereen krijgt zogenaamd een cadeaubon ter waarde van maar liefst € 140, zo luidt de belofte. En hoewel het wellicht wat overbodig is om te vermelden dat daar natuurlijk geen snars van klopt, kregen we zoveel meldingen dat het toch de moeite waard is om er even voor te waarschuwen.

  Met wervende teksten als 'MediaMarkt heeft aangekondigd dat iedereen die het deelt een gratis coupon van €140 krijgt!' worden mensen naar een dubieuze website geleid om ter plekke een aantal handelingen te verrichten.

  Deze website bevindt zich op het domein mediamarkt-elektroniks-best-available.sun-juneweekb.com, en laten we het er maar op houden dat dat bepaald niet de meest betrouwbaar klinkende domeinnaam is die wij ooit onder ogen zagen.

  Een check van de domeinnaamhistorie levert ons verder het inzicht op dat de domeinnaam maar liefst drie dagen bestaat en dat alle informatie die naar de eigenaar zou moeten leiden vakkundig is weggestopt, niet zelden een teken dat je met iemand te maken hebt die geen goede bedoelingen heeft. Lang verhaal kort: het is absoluut geen website van de MediaMarkt zelf.

  Wat zit erachter?

  Eerlijk is eerlijk, dat is niet honderd procent duidelijk, al kunnen we wel ongeveer inschatten hoe de spreekwoordelijke vork in de steel zit. Wie de stappen op de website volgt, dient allereerst een viertal generieke vragen te beantwoorden. Wat je invult, maakt echter niet uit, want je antwoorden worden namelijk in alle gevallen goedgekeurd. Verder moet je een drietal stappen voltooien om je cadeaubon te kunnen claimen:

  Stappenplan op de nagemaakte website van 'MediaMarkt'

  Wie op de knop 'Delen' klikt, ziet een pop-up van Facebook op het scherm verschijnen en heeft vervolgens de mogelijkheid om deze link te delen. Dit moet je doen, anders kom je niet in aanmerking voor deze zogenaamde coupon. Het ging ons voor nu echter even iets te ver om dat daadwerkelijk te proberen: die bon krijg je toch niet, die spam op je tijdlijn is ook maar gênant en waarschijnlijk wordt er in de vervolgstappen gehengeld naar persoonsgegevens.

  De twee meest waarschijnlijke scenario's zijn als volgt. Je moet hoe dan ook een aantal persoonsgegevens invullen om de bon te mogen ontvangen, maar wat er vervolgens gebeurt, is dat allerlei schimmige, vervelende marketingbedrijfjes en energieleveranciers je zowel per mail als telefonisch eindeloos blijven lastigvallen met vervelende aanbiedingen.

  Het alternatieve scenario is dat je zogenaamd een klein bedrag aan administratieve kosten moet betalen, en dat kan alleen per creditcard. Doe je dat? Dan zit je ongemerkt aan een heel duur abonnement vast waar maandelijks tientallen euro's voor in rekening worden gebracht en waar je slechts met de grootst mogelijke moeite vanaf komt.

  De cadeaubon bestaat echter niet. Het is dan ook een heel slecht idee om op deze 'aanbieding' in te gaan. Deel deze rommel dus vooral niet op je tijdlijn, is ons advies.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant