Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Massaclaim tegen Twitter: 'Miljoenen persoonsgegevens illegaal uitgewisseld'

  Massaclaim tegen Twitter: 'Miljoenen persoonsgegevens illegaal uitgewisseld'

  Heb jij weleens gebruik gemaakt van bijvoorbeeld apps als Twitter, Buienradar of Wordfeud? Dan bestaat de kans dat jouw persoonsgegevens illegaal zijn uitgewisseld. Volgens stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) hadden Twitter en het advertentieplatform MoPub jarenlang toegang tot gebruikersgegevens van meer dan 30.000 gratis apps op smartphones en tablets. Omdat het platform MoPub tot voor kort nog eigendom was van Twitter, legt SDBN namens de gebruikers van de apps een massaclaim neer. 

  Veel Nederlanders maakten gebruik van deze (gratis) apps, maar hebben geen toestemming gegeven voor het uitwisselen van hun gegevens. SDBN schat dat zo’n elf miljoen gebruikers - onder wie kinderen - het slachtoffer zijn geworden van deze illegale handel in persoonsgegevens. Omdat volgens de stichting deze slachtoffers niet kunnen opboksen tegen een groot bedrijf als Twitter, eist zij namens de de gebruikers nu een schadevergoeding. 

  Privacy geschonden

  Volgens de voorzitter van de stichting Anouk Ruhaak is het duidelijk dat de privacy van gebruikers geschonden is. "Als samenleving moeten we laten zien dat dit onacceptabel is en deze illegale praktijken niet mogen lonen. Met name de aard en schaal van deze inbreuk zijn duizelingwekkend. Het gebeurde jarenlang achter de schermen."

  Schadevergoedingen kunnen oplopen tussen de 250 en 2500 euro

  Volgens de privacystichting legden Nederlandse rechters in individuele zaken vergoedingen op van 250 tot 2500 euro per persoon. Mocht Twitter niet bereid zijn om gebruikers daarin tegemoet te komen, dan spant SDBN een rechtszaak aan. 

  Meld je bij SDBN!

  App-gebruikers die zich gedupeerd voelen, kunnen zich melden bij SDBN. Je hoeft dan niet mee te betalen aan de zaak. Met de aanmeldingen hoopt SBDN de rechter extra ervan te overtuigen dat Twitter met MoPub illegaal heeft gehandeld.

  Bron: ANP 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant