Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Malware ontdekt in deze Google Chrome-extensie met meer dan 200.000 downloads

  Malware ontdekt in deze Google Chrome-extensie met meer dan 200.000 downloads

  Internet Download Manager, een extensie die je op je Google Chrome-browser kunt zetten, blijkt vervelende malware te bevatten. Zorg er dus voor dat je deze niet downloadt en verwijder de extensie in het geval dat je deze al had geïnstalleerd. 

  We maken de laatste tijd vaker melding van malafide Android-apps in de Play Store en nu blijkt Google ook steekjes te laten vallen in hun browser. De malware-extensie Internet Download Manager zit al zeker zo'n twee jaar in de Chrome Web Store, is nog steeds te downloaden en staat inmiddels op meer dan 200.000 gebruikers

  Wat zijn Chrome-extensies?

  Een extensie is een uitbreiding van je browser, een soort extra optie. Hiermee kun je programma's toevoegen aan Chrome die mogelijk handig zijn, zoals adblockers of vpn's.

  Extensie bevat adware

  Internet Download Manager belooft je downloadsnelheid met 500 procent te versnellen, waarmee je via het internet games, films, muziek en 'andere grote bestanden' vlug kunt downloaden. Alhoewel de extensie misschien daadwerkelijk een dergelijk programma kan installeren, gebeurt er op de achtergrond ook wat anders. 

  Internet Download Manager is nog steeds te downloaden.
  Internet Download Manager is nog steeds te downloaden.

  De extensie voert op de achtergrond namelijk adware uit. Dit is een type malware dat gebruikers bestookt met advertenties, bijvoorbeeld naar spamsites. Dit leidt tot een enorme hoeveelheid pop-ups, wat vervolgens ook je batterij en mobiele data leegslurpt. 

  In het geval van Internet Download Manager wordt je ook gevraagd om patches en andere programma's te downloaden, zogenaamd ten behoeve van de werking van de extensie. Je moet je echter afvragen waarom je extra programma's zou moeten downloaden terwijl je al een extensie hebt geïnstalleerd. 

  Reviews geven vertekend beeld

  Als we een blik werpen op de ruim 198 reviews, valt op dat er hele gemixte reacties zijn. De app krijgt een gemiddelde score van iets meer dan drie sterren (op vijf), wat niet per se heel laag is voor een malware-extensie, maar al snel wordt duidelijk waarom. 

  Het lijkt er namelijk op dat er een hoop nepreviews tussenstaan, bijvoorbeeld met alleen de comment 'ok' en vervolgens een beoordeling van vijf sterren. Deze worden alleen gebruikt om het gemiddelde op te krikken, omdat er verder een hoop negatieve reviews in staan met meldingen van spam en malware. 

  Het is opvallend dat gebruikers al sinds 2019 melding maken van misbruik, maar de extensie nog steeds te downloaden is. Opgelicht?! heeft inmiddels ook officieel melding gemaakt bij Google. 

  Zorg ervoor dat extensie niet op je apparaat staat

  Het spreekt voor zich, maar houd Internet Download Manager buiten de deur. De extensie is nog steeds te downloaden, dus het is ook nog steeds even opletten. Had je de extensie al een keer eerder geïnstalleerd? Verwijder 'm dan direct van je apparaat en voer een virusscan uit. 

  Verder is dit ook weer een reminder dat je niet zomaar van alles moet installeren. Ga na of je een extensie écht nodig hebt, kijk goed naar de reviews (en laat je niet verleiden door een aantal positieve beoordelingen), zoek uit of je iets kan vinden over de ontwikkelaar en let op of een extensie na installatie ineens vreemde verzoeken indient.

  Lees ook:

  Bron: BleepingComputer

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Klachtenformulier

  Heb je een klacht over dit bericht? Vul dan het klachtenformulier in.

  exclamation Opgelicht?! garandeert niet de volledigheid van het WebshopAlert. Webshops waarover geen alert wordt gegeven, zijn niet per definitie betrouwbaar. Opgelicht?! is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van aankopen bij malafide webshops.

 • Ook interessant