Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Mail van 'Rabobank' over verlopen bankpas is vals

  Mail van 'Rabobank' over verlopen bankpas is vals

  Een valse mail van 'Rabobank' gaat momenteel rond, en de nagemaakte inlogomgeving waarnaar verwezen wordt, is nog actief. Opletten dus.

  Jouw huidige bankpas verloopt binnenkort en moet dus worden vervangen, aldus de mail van afzender Coöperatief Rabobank. Gelukkig kun je deze procedure bij wijze van service kosteloos doorlopen. Klik je op de link, dan beland je op het domein rabobank.nl.pasvervangen.nl, en dat is vanzelfsprekend geen echte inlogomgeving van Rabobank zelf.

  Vervalste inlogomgeving 'Rabobank' - let op de url

  Na het invoeren van je rekeningnummer en pasnummer moet  je een aantal stappen nemen. Je dient je NAW-gegevens in te voeren, je moet een telefoonnummer doorgeven, je moet aangeven of je je huidige pincode wenst te behouden of te wijzigen (en zo ja, wat de nieuwe pincode wordt) én je moet aangeven of je je oude pas in het kader van een recyclingtraject vandaag voor 17.00 op de bus doet. Is dat allemaal gelukt? Dan krijg je een scherm te zien waarop staat dat je per SMS verdere instructies krijgt.

  Vervalste inlogomgeving 'Rabobank' - aanvraag voltooid

  Wij hebben dat even gedaan met verzonnen gegevens én een wegwerpmobieltje, zodat jij de proef niet op de som hoeft te nemen. En zowaar, enkele minuten na het voltooien van de 'aanvraag' licht het scherm op. We kregen de volgende sms:

  Sms-bericht van 'Rabobank'

  We besluiten voor de aardigheid om eens te kijken hoe het IJsselsteinse kantoorpand van de Rabobank er nu precies uitziet. Google Streetview biedt op deze momenten uitkomst. Op basis van de wat troosteloos ogende portiekflat die op ons scherm verschijnt, zijn we toch enigszins geneigd om onze wenkbrauwen te fronsen: uiteraard is dit helemaal geen kantoor van de Rabobank.

  Stuur je je pas toch op? Dan hangen er morgen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wat geronselde jongens voor de brievenbus om het pakketje eruit te hengelen. Met de pas en jouw pincode in hun bezit, laat het vervolg zich uiteraard raden. Ons advies is dan ook om hier zeker niet op in te gaan.

  Kantoor 'Rabobank' te IJsselstein (bron: Google Streetview)

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant