Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Mail van 'MijnOverheid' over de rioolontheffing? Dat is een phishingmail van oplichters

  Mail van 'MijnOverheid' over de rioolontheffing? Dat is een phishingmail van oplichters

  Namens 'MijnOverheid' zijn verschillende mails verstuurd over de 'rioolontheffing'. Op zichzelf is dat al een vreemde woordkeuze, of ze moeten bedoelen dat het om een ontheffing van de betalingsplicht van de jaarlijkse aanslag voor de rioolheffing gaat. Maar wat ze ook bedoelen, het is niet bijster relevant: het gaat hier namelijk om een phishingmail van oplichters die jouw bankrekening willen plunderen.

  De volledige, integrale tekst uit het mailtje – afkomstig van [email protected], dus het mailadres is gespooft – is als volgt:

  Valse mail van 'MijnOverheid' over de 'rioolontheffing'

  Geachte heer/mevrouw,

   

  Er staat een document in uw Berichtenbox betreft uw rioolontheffing. Ga naar MijnOverheid om het bericht te bekijken. Mogelijk moet u naar aanleiding van dit bericht actie ondernemen. Lees het daarom op tijd.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  MijnOverheid

   

  Technisch onderhoud Berichtenbox app

   

  Vanwege technisch onderhoud is het momenteel niet mogelijk om het bericht via de Berichtenbox direct te lezen. Bekijk het bericht daarom direct via uw webbrowser.

  De links in de mail verwijzen allebei naar Mijnoverheid.gebruikers-portaal.site/digid.php?trxid=5ef9f96421fcf. Zoals gebruikelijk is dat geen officiële website van MijnOverheid of van wat voor (overheids)instantie dan ook: het domein is slechts één dag oud en alle informatie over de houder is ook nu weer vakkundig weggestopt. 

  Op deze nepsite wordt gezegd dat er is geconstateerd dat je de afgelopen termijnen een te hoog tarief hebt betaald voor de rioolheffing, of volgens de oplichters de 'rioolontheffing'. Je komt met terugwerkende kracht dan ook in aanmerking voor teruggave.

  Om dat proces in gang te zetten, is de mogelijkheid geboden om 'de rekening waar je de teruggave op wilt ontvangen te valideren middels je bank', en dat soort verzinsels. En daartoe hebben ze de inlogomgevingen van de volgende banken nagemaakt:

  • ING
  • ABN AMRO
  • Rabobank
  • SNS Bank
  • ASN Bank
  • Regiobank
  • Bunq
  • Handelsbanken
  • Triodos Bank
  Rijtje links naar nagemaakte inlogomgevingen van meerdere banken
  AVROTROS
  Rijtje links naar nagemaakte inlogomgevingen van meerdere banken

  Het ziet er allemaal best overtuigend uit, maar toch is het hoogst onverstandig om op dit voorstel in te gaan: je eindigt namelijk met een geplunderde bankrekening als je je inloggegevens prijsgeeft. Bovendien heeft MijnOverheid niks te maken met (kwijtschelding of terugbetaling van) je rioolheffing: dat gaat allemaal via de gemeente waar je woonachtig bent.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant