Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Klanten van Parkmobile zijn doelwit van oplichters: trap niet in phishingmail over openstaande rekening

  Klanten van Parkmobile zijn doelwit van oplichters: trap niet in phishingmail over openstaande rekening

  De laatste tijd zien we een opvallende stijging in het aantal meldingen over pogingen tot oplichting namens de parkeerapp Parkmobile. In deze variant zou je een kleine restsom van € 2,50 open hebben staan onder betalingskenmerk NL901DNXX. In werkeljkheid hebben oplichters het op klanten van maar liefst tien banken – waaronder ING, ABN AMRO, SNS en de Rabobank – gemunt.

  Het begint met een mail die afkomstig lijkt te zijn van het mailadres [email protected]. De mail heeft als onderwerp 'Openstaande Factuur NL901DNXX' en bovenaan de mail prijkt het logo van Parkmobile.

  Hieronder de volledige tekst:

  Valse 'Parkmobile'-mail: 'Openstaande Factuur NL901DNXX'

  Betalingsherinnering

  Betalingskenmerk: NL901DNXX

   

  23-10-2021

   

  Beste klant,

  Ondanks meerdere incassopogingen hebben wij tot heden geen betaling van uw ontvangen. Betaal het zo snel mogelijk om eventuele extra kosten ( EUR 52.64 ) te voorkomen. Let op mogen wij de betaling niet voor 25-10-2021 ontvangen zullen wij een blokkade plaatsen en zal u een verhoging ontvangen. Bij de derde verhoging zijn wij genoodzaakt om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen.

   

  Het gaat om:

   

  Factuurnummer:  NL901DNXX

  Datum: 03-09-2021

  Omschrijving: September 2021

  Bedrag: € 2,50

  Totaal: € 2,50

   

  Klik hier om te betalen met iDeal 

   

  Met vriendelijke groeten,

  Parkmobile BV 

  Wat zit hier precies achter?

  De link in deze mail verwijst naar het domein Parkmobile-betaalplatform.com. Dat domein heeft iemand afgelopen weekend in elkaar geklust, want deze site staat pas sinds zaterdag 23 oktober online. Het IP-adres verwijst naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

  Op deze site treffen we het onderhand maar al te bekende phishingpaneeltje aan in de huisstijl van Parkmobile. Daar staat de volgende tekst: 'Betaal veilig via het Online Betaalplatform MediaMedics BV. Betaal de openstaande rekening binnen 2 werkdagen om extra kosten te verkomen.'

  En dat ziet er dan als volgt uit:

  We zien het al, maar hier zijn inlogomgevingen van de volgende banken nagemaakt:

  • Regiobank
  • Knab
  • ABN AMRO
  • Triodos
  • Rabobank
  • Bunq
  • ASN Bank
  • ING Bank
  • SNS Bank
  • MoneYou

  Het behoeft wellicht geen nadere toelichting dat 'betalen' een buitengewoon onverstandig idee is. Afhankelijk van de locatie kan parkeren je al een flinke smak geld kosten, maar het eindigt zelden met een leeggetrokken bankrekening, waar deze uitkomst bijna gegarandeerd is als je toch denkt de kleine restsom – waar in werkelijkheid dus geen sprake van is – te voldoen.

  Recente voorbeelden van 'Parkmobile'-oplichtingstrucs

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant