Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kijk uit voor misleidende mail over SafeMask tegen coronavirus

  Kijk uit voor misleidende mail over SafeMask tegen coronavirus

  Een aanbieder van SafeMasks, mondkapjes die tegen het coronavirus moeten beschermen, maakt het behoorlijk bont qua paniekzaaierij en misleidende informatie. Met prijzen van € 49,99 per stuk zijn de mondkapjes daarnaast belachelijk duur.

  Je krijgt uit het niets een mail over de 'best verkopende SafeMask' die zou moeten beschermen tegen de 'jaarlijkse uitbraken van verschillende gevaarlijke virussen', vermoedelijk afkomstig van een marketinggerelateerde verzendlijst waar je je nooit bewust voor hebt aangemeld. Afzender van de mail is [email protected]

  Met suggestieve plaatjes over het coronavirus raden ze je aan om te profiteren van 'zeer aantrekkelijke, meervoudige kortingkortingen die worden aangeboden'. Inderdaad, de korting is zelfs zó meervoudig dat het woord zelf twee keer achter elkaar genoemd wordt. De korting is bovendien tijdelijk geldig, extra reden om direct in actie te komen, aldus de suggestie die de afzender probeert te wekken.

  Buitensporige claims en paniekzaaierij

  Kom, dat hele coronavirus is misschien helemaal zo onschuldig nog niet, denk je wellicht. Als je de link van het mailtje uit aardigheid eens opent, beland je op een advertorial-achtige pagina op het domein latestbuzztoday.com. Nu zijn wij van Opgelicht?! weliswaar geen medische experts, maar een dergelijke domeinnaam klinkt nou niet bepaald als een enorm betrouwbare bron waar wetenschappelijk verdedigbare en objectieve feiten op worden gedeeld. Toch?

  Advertorial SafeMask op Latestbuzztoday.com

  Er worden doemscenario's geschetst door herhaaldelijk te benadrukken dat meerdere regeringen de noodtoestand hebben uitgeroepen, dat onderzoekers niet weten hoe het coronavirus zich verspreidt en dat vrijwel iedereen kan worden besmet, allemaal met als doel jou aan te sporen tot actie.

  Op deze pagina staat dan ook een flinke waslijst aan redenen waarom je toch écht met spoed mondkapjes moet kopen. Vanzelfsprekend biedt alléén het SafeMask-mondkapje adequate bescherming, zo wordt gesuggereerd. Een greep uit de selectie leugens, misleidende claims en paniekzaaierij:

  • 'Is er ook maar één plek op aarde die veilig is?'
  • 'Er is slechts één bekende manier om het risico te verminderen...'
  • 'De regeringen doen niets om ons te helpen het virus te bestrijden.'
  • 'We zijn op onszelf aangewezen om het virus te bestrijden. De overheid zal opnieuw niet komen helpen, dat is zeker.'
  • 'Verantwoordelijke burgers in de Benelux hebben de grote dreiging onder ogen gezien van het Coronavirus voor de volksgezondheid en handelen nu.'

  Er worden ook wat claims gemaakt over het betreffende masker: deze zou geleverd worden met de N95-certificering en zou bovendien voldoen aan de EU-goedgekeurde FFP2-norm. Dat klinkt goed, zou je denken. Maskers die aan deze certificering voldoen, kun je echter in bulk kopen voor een paar tientjes. Wij zien her en der al aanbiedingen van tien stuks voor € 34,70 en twintig stuks voor € 48,75. Allemaal met ventiel en ze voldoen allemaal aan de FFP2-norm.

  Probleem met deze bulkbestellingen is dat de meesten tijdelijk niet leverbaar zijn: veel bezorgde consumenten hebben immers uit voorzorg mondkapjes opgekocht en natuurlijk zijn er ook handelaren die de consternatie als aanleiding zien om een graantje mee te pikken van de woekerwinsten.

  Richtlijnen RIVM

  Het RIVM heeft richtlijnen uitgebracht wat betreft de normering waar beschermende gezichtsmaskers aan moeten voldoen. Is een patiënt besmet met het coronavirus, oftewel COVID-19, dan dienen huisgenoten van een patiënt bij wie het virus is geconstateerd én een bezoekende huisarts ter preventie een mondkapje te dragen dat aan de normering FFP1 voldoet. Dat geldt bovendien alléén wanneer ze het vertrek betreden waar deze patiënt zich daadwerkelijk bevindt.

  Slechts een zorgprofessional die in het kader van zorgverlening langdurig lichamelijk contact moet hebben met een besmette patiënt, wordt aangeraden om een mondkapje met een zwaardere FFP2-normering dragen. Voor de duidelijkheid, dat is een richtlijn die geldt voor mensen die beroepshalve veel contact hebben met patiënten waarbij de besmetting is geconstateerd. De claim dat doorsnee consumenten alleen met een FFP2-masker veilig zijn, lijkt op basis van de richtlijnen van het RIVM dan ook behoorlijk buitensporig.

  Op de advertentiepagina van SafeMask wordt door suggestieve, schreeuwerige berichtgeving echter de indruk gewekt dat deze SafeMask het enige product is dat aan de strenge FFP2-veiligheidseisen voldoet en waarmee je besmetting met het coronavirus kunt voorkomen:

  Claims over de SafeMask

  Tot slot wordt de pagina afgesloten met een aantal bij elkaar gefantaseerde neprecensies. Zo zegt ene 'Johan' dat hij 'zo blij is dat hij 3 SafeMasks te pakken heeft kunnen krijgen voor zijn gezin' en claimt 'Tineke' dat ze 'niet begrijpt waarom onze regering hier niet een voorraadje van heeft liggen'. Ook is 'Tineke' erg 'blij dat ze een pakketje van 5 stuks heeft kunnen bemachtigen'.

  Ga je door naar de bestelpagina, dan beland je op een pagina waar nog meer neprecensies staan. Ook valt hier voor het eerst de prijs: een mondkapje kost 'slechts' € 49,99 in plaats van € 99,98. Om het geloofwaardig te maken, hebben ze voor de aardigheid nog maar wat neprecensies van stal getrokken:

  De website van SafeMask en wat neprecensies

  Aanbieder MDE Commerce Ltd. heeft een bedenkelijke reputatie

  Maar wie biedt deze maskertjes precies aan? Wie de algemene voorwaarden leest, ziet al gauw de bedrijfsnaam MDE Commerce Ltd. staan. Het bedrijf is gevestig op Malta, kan per mail worden aangeschreven en er is een internationaal - Engels - telefoonnummer beschikbaar. MDE Commerce Ltd. exploiteert onder meer de website megadeals.ltd, en dat lijkt op het eerste gezicht een dropshipper die een grote verscheidenheid aan goederen verkoopt tegen een fractie van de inkoopprijs. Dat is niet strafbaar, maar geeft wel een idee met wat voor bedrijf we te maken hebben.

  Klik je door op de link van bovenstaande afbeelding? Dan beland je bij de werkelijke aankooppagina. Het is de moeite waard om te benoemen dat de misleiding hier voortduurt in de vorm van een teller die aangeeft hoe lang de korting zogenaamd nog geldig is. Ook verschijnen er met grote regelmaat popups in het scherm die de suggestie wekken dat bestaande personen zojuist een bestelling hebben geplaatst: het moet immers wel lijken alsof de dure mondkapjes als warme broodjes over de toonbank gaan. Deze personen bestaan echter niet.

  Aankooppagina van SafeMask

  Zoeken we online naar recensies over Megadeals, dan ontstaat al gauw het beeld van een bedrijf dat goedkope Chinese rommel tegen woekerprijzen verkoopt: klanten melden dat (relatief dure) artikelen niet of slechts héél beperkt functioneren, het is duidelijk dat het gaat om dropshipping, het bedrijf incasseert bovendien eerst jouw geld en laat je daarna weken wachten tot goederen zijn afgeleverd en het schijnt heel lastig te zijn om iets van een restitutie te krijgen als de aankoop toch niet helemaal is wat je ervan verwachtte. Op basis van een eerste scan vinden we eigenlijk niemand die wel tevreden was met zijn of haar aankoop.

  Eerlijk is eerlijk: als je hier mondkapjes bestelt, zul je op een zeker ogenblik vast wel een pakketje ontvangen. Je kunt niet alleen betalen via je creditcard, maar ook via PayPal, en PayPal biedt kopers bescherming als de verkoper niet over de brug komt.

  Het is waarschijnlijk dus niet per se zo dat ze je geld incasseren en je daarna doodleuk niks sturen. Maar met voorgaande kennis in het achterhoofd is het maar zeer de vraag of je hier mondkapjes zou moeten bestellen. Ze zijn niet alleen schreeuwend duur, de misleidende, hysterische claims waarmee ze je proberen te overtuigen zijn op het schaamteloze af en wij hebben sterk het idee dat je je geld wel aan iets beters kunt besteden.

  Bron: RIVM / Online Threat Alerts

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Klachtenformulier

  Heb je een klacht over dit bericht? Vul dan het klachtenformulier in.

  exclamation Opgelicht?! garandeert niet de volledigheid van het WebshopAlert. Webshops waarover geen alert wordt gegeven, zijn niet per definitie betrouwbaar. Opgelicht?! is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van aankopen bij malafide webshops.

 • Ook interessant