Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Incasso-oplichters van 'Administratie S&R' bellen en mailen over verzonnen 'PuzzelYou'-vorderingen

  Incasso-oplichters van 'Administratie S&R' bellen en mailen over verzonnen 'PuzzelYou'-vorderingen

  Eerder deze maand schreven we een stuk over het malafide incassobureau Supply Request. En omdat onze waarschuwing sindsdien hoog scoort in Google, hebben de oplichters de naam gemakshalve maar gewijzigd, en wel in 'Administratie S&R'. De werkwijze blijft daarentegen echter ongewijzigd: nietsvermoedende Nederlanders krijgen dreigende telefoontjes of mails met het verzoek om met hoge spoed een vordering van – in dit geval – 'PuzzelYou' te betalen. Deze vorderingen zijn echter volledig verzonnen, en er is dan ook geen enkele betalingsverplichting.

  Omdat de werkwijze honderd procent identiek is aan die van Supply Request, ligt het voor de hand om niet weer alles tot in detail uit de doeken te doen. Het lezen van dat stuk voorziet wat de werkwijze van Supply Request / Administratie S&R betreft nog steeds in de informatiebehoefte.

  Wel benoemen we een aantal belangrijke kenmerken én verschillen.

  Wat valt op en wat is er anders aan de werkwijze van Administratie S&R?

  In de mail met daarin de valse aanmaning – waarvan we verder in dit artikel overigens nog beeldmateriaal zullen delen – staat dat de website s-ri.nl is. Deze website is echter nog in aanbouw: het domein is medio november vastgelegd, maar daar houdt het op.

  Het oude domein supply-request.nl is immers nog in de lucht, al hebben ze daar sinds ons vorige bericht her en der maar even het logo van Administratie S&R geplakt.

  Het gaat dit keer om een bedrag van € 158,50, en dat zou gaan over een openstaande vordering van het bedrijf PuzzelYou. Dit bedrag mag nog altijd naar hetzelfde Duitse rekeningnummer DE38 1001 1001 2626 4673 54 op naam van Supply Request: het is dan ook zo klaar als een klontje dat de naamswijziging slechts cosmetisch is, en dat het nog altijd gaat om de dezelfde oplichters als die van Supply Request die zich op deze wijze proberen te verrijken.

  Dwingende, dreigende mails én telefoontjes

  Het blijft niet bij valse e-mails met betrekking tot niet-bestaande vorderingen, mensen melden ook dat ze telefonisch worden benaderd door deze incasso-oplichters. Het telefoongesprek dient om de urgentie extra te benadrukken, en zo hopen de oplichters dat je in paniek raakt en snel maar gewoon betaalt om ervan af te zijn. 

  Wat moet je nou doen als dit jou overkomt? Simpel: vraag per mail om concrete bewijsstukken, je moet immers wel weten waar een zogenaamde vordering precies betrekking op heeft. En omdat deze vorderingen helemaal niet bestaan, wordt het aantonen van een rechtsgeldige overeenkomst een lastig verhaal. Laat je verder niet onder druk zetten om te betalen voordat je iets van bewijsmateriaal hebt gezien.

  Hieronder een voorbeeld van de mail zoals ze momenteel uit naam van Administratie S&R worden rondgestuurd. Adresgegevens van de tipgever hebben we om voor de hand liggende redenen maar even geblurd.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant