Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hulp inschakelen van een nepklantenservice? Niet doen

  Hulp inschakelen van een nepklantenservice? Niet doen

  Er zijn momenteel talloze pagina's actief van zogenaamde klantenservices die hun diensten aanbieden op werkelijk ieder mogelijk vlak. Ga je hierop in, dan maak je je kwetsbaar voor allerlei vormen van fraude.

  Het gaat om websites met generieke url's zoals klantenservicetelefoonnummernl.nl en klantennummernederland.nl.

  Advertentieruimte bij zoekmachines

  Deze websites weten zich soms op slinkse wijze hoog in de zoekresultaten te persen, zodat dit de eerste resultaten zijn die je treft op het moment dat je contact zoekt met een klantenservice. Het maakt niet uit waar je precies hulp bij zoekt, want dergelijke 'klantenservices' bieden ondersteuning op het vlak van computers, laptops, printers, routers, Windows, PayPal, je iPhone, je Netflix-account en sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter.

  Zoekmachines proberen dergelijke advertenties zo goed als mogelijk te weren, maar kunnen niet alles uitsluiten. Daarom is het van belang om goed op te letten.

  Zeer slechte spelling

  De opmaak van dergelijke websites is vaak zeer generiek, met stockfoto's van breed lachende klantenservicemedewerkers. Een fysiek adres en / of een KvK-nummer zijn nergens te vinden en ze staan vaak bol van de slechtlopende, soms haast onbegrijpelijke zinnen die vermoedelijk door een vertaalmachine zijn gehaald, met hoofdletters op plaatsen waar ze niet horen en spaties op verkeerde en onlogische plekken.

  Wij zijn 100% nederland. Een technisch Ondersteunend bedrijf dat eigendom is van en uit Nederland wordt beheerd "ons motto is uw voldoening".  
  Wij Zijn Volledig Zelfstandige Niet Gelieerd Aan Één van de bekendehar dware- of software fabrikanten.  

  Helpdeskfraude, maar dan anders

  Schakel je de hulp van dergelijke websites in, dan word je telefonisch benaderd door een klantenservicemedewerker die zogenaamd de toegang tot jouw computer over moet nemen om het probleem op te lossen. Dit maakt je uiteraard heel kwetsbaar voor allerlei vormen van fraude. Ze kunnen je gigantische bedragen in rekening brengen voor de hulp, ze kunnen je ertoe aansporen om in te loggen op je bankrekening, ze kunnen meekijken in je persoonlijke documenten of ze kunnen kwaadaardige software installeren.

  Voorbeeld 'klantenservicetelefoonnummernl.nl'

  Dit lijkt op de traditionele helpdeskfraude, waarbij je een telefoontje krijgt van iemand die zich voordoet als medewerker van bijvoorbeeld Microsoft. Er is op afstand 'een probleem' geconstateerd, maar dat kan gelukkig direct opgelost worden. Neem je zelf echter contact op met zo'n klantenservice, dan is het uitgangspunt dat je zelf al ergens problemen mee ondervindt waar je hulp bij kunt gebruiken, en daarom ben je misschien minder op je hoede.

  Kenmerken

  Neem je contact op met zo'n klantenservice, dan kunnen de volgende dingen gebeuren:

  • De 'medewerker' spreekt slecht Nederland. Mogelijk is Engels de voertaal, vaak met een Indiaas accent;
  • De computer moet via een remote access tool zoals TeamViewer worden overgenomen, om het 'probleem' te verhelpen;
  • Er worden vage 'foutmeldingen' op het scherm getoond;
  • De vergoeding voor de hulp moet via internetbankieren worden voldaan. Log je in? Dan maak je jezelf kwetsbaar voor fraude en diefstal;
  • Betalingen 'mislukken' zogenaamd een paar keer;
  • De beller probeert betalingen ongemerkt op te hogen

  Controleer zelf of een klantenservice betrouwbaar is

  • Vreemde url's zoals 'klantenservicetelefoonnummernl.nl' zijn natuurlijk verdacht;
  • De slechte spelling is reden om op je hoede te zijn;
  • Zoek specifieker naar een klantenservice van een bepaalde dienst of een bepaald product: een 'algemene' klantenservice voor al je hulpvragen is verdacht;
  • Zoek op de website van de producent of leverancier van een bepaald product of een bepaalde dienst naar het telefoonnummer en ga niet blind op Google af;
  • Zoek op Google naar ervaringen met de betreffende 'klantenservice';
  • Controleer goed de bedragen als er geld moet worden overgemaakt;
  • Geef niet zomaar toestemming aan derden om je computer over te nemen als je het niet vertrouwt;
  • Houd je virusscanner up-to-date;
  • Toch opgelicht? Doe aangifte
  Voorbeeld 'klantenservicetelefoonnummernl.com'

  Actieve voorbeelden

  • klantenservicetelefoonnummernl.com;
  • klantenservicetelefoonnummernl.nl;
  • klantennummernederland.nl;
  • klantenservicenederlands.nl;
  • klantenservicetelefoonnederland.com;

  Het zijn er vermoedelijk echter nog veel meer. Je ziet aan de url's al dat dergelijke websites zich van een bepaald patroon bedienen, de namen zijn onderling inwisselbaar en lijken erg veel op elkaar. Wordt de ene website uit de lucht gehaald? Dan staat er een dag later een replica met een iets andere url online. Wees dus altijd kritisch als je dergelijke websites onder ogen krijgt.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Klachtenformulier

  Heb je een klacht over dit bericht? Vul dan het klachtenformulier in.

  exclamation Opgelicht?! garandeert niet de volledigheid van het WebshopAlert. Webshops waarover geen alert wordt gegeven, zijn niet per definitie betrouwbaar. Opgelicht?! is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van aankopen bij malafide webshops.

 • Ook interessant